Advocats dret mercantil
Aquesta àrea és una de les que fa directament i indirectament per la seva relació comercial i societària a major nombre de branques del Dret, per exemple: Dret i regulació de l'assegurança, Tecnologies de la Informació, Dret de les Noves Tecnologies, Dret de les Telecomunicacions i audiovisuals, Dret Bancari i Financer, Dret Europeu i de la Competència, fusions i adquisicions, Empresa Familiar i encara moltes més. El nostre Despatx assessora cada empresa de manera especial, prevenint al màxim els problemes i ajudant-la a solucionar les situacions conflictives, amb la legislació d'acord amb el seu sector d'activitat professional, adaptant-nos en tot moment, no només a la legislació espanyola i autonòmica, sinó tenint en compte, en el que correspongui, a la Comunitària.
A Espanya, el dret mercantil és la part que regula les relacions en exercicis d'activitats econòmiques.
Lleis mercantils. És la primera de les fonts.
La llei, és: qualsevol disposició amb rang de norma jurídica, art. 149-1 Constitució espanyola, diu que en matèria mercantil és el parlament nacional, però apareixen lleis mercantils de caràcter autonòmic. Quan sigui de caràcter privat, l'únic component és el parlament nacional, però quan sigui de caràcter públic serà competència de les comunitats autònomes.
Al llarg de la història va aparèixer una divisió en aquesta matèria, partint-se per la meitat en:
- Dret Patrimonial o dret comú: És el que regula tota la vida patrimonial de les persones.
- Dret Mercantil: Regula determinades matèries institucions, o relacions particulars, que per aquest motiu han de ser tractades d'una manera diferent al que faria el dret civil.
- Es distingeixen diversos criteris:
Criteri subjectiu: Que és el dret que tenen tots i cadascun dels comerciants declarats per l'estat.
Criteri objectiu: Que són els drets per al comerç.
A més es pot dir que tots dos són un dret nascut dels costums (dret consuetudinari), i que a més és un dret corporatiu, vol dir que el van crear ells mateix per a ells sols.
Posterior a la internacionalització, per a solucionar el problema, van crear dos procediments: El Dret comunitari, i els tractats.
- Cada país signen una sèrie de normes, aquestes poden ser bilaterals (que hi ha dos països que s'han posat d'acord amb les mateixes normes) o fins i tot multilaterals, que hi ha més de dos països que han signat els mateixos documents, a aquests se'n diu “Els tractats”.
- Dret comunitari: Es tracta del dret que sorgeix de les normes de les institucions de la Unió Europea i fonamentalment són dos tipus: de Reglament i de Directiva.
En el nostre bufet d'advocats, tractem els temes més rellevants en aquesta matèria, donant suport i ajudant als nostres clients amb:
- Contractació mercantil: Assessorem en la confecció i negociació de tot tipus de contractes empresarials, assessorant a les parts contractants en funció de la seva naturalesa jurídica, els seus termes i condicions, aplicant els aspectes fiscals i d'una altra naturalesa que puguin incidir en el seu desenvolupament.
- Dret de Societats: Constitució de Societats, reformes estatutàries i reestructuracions societàries, adaptant la composició societària a la situació real de l'empresa.
- Govern corporatiu: Regles de bon govern, tant en societats cotitzades com en no cotitzades, adaptació i compliment dels codis de recomanacions en aquesta matèria.
- Defensa dels interessos dels accionistes: Aplicació correcta dels pactes entre accionistes, acords amb majoria reforçada, restriccions a la lliure transmissibilitat de les participacions, política de dividends i clàusules de resolució de les situacions de bloqueig.
- Protocols familiars i pactes d'accionistes: En aquest àmbit preparem els protocols en funció de les seves diferents aspectes (fiscals, laborals, dret civil, testamentaries, etc.) reorganitzant les estructures per a la seva millor organització i successió i en tot cas, modificació de les escriptures societàries que es puguin quedar afectades per evitar conflictes posteriors.