La votació favorable amb una alegria i uns aplaudiments (prohibits per cert per al públic) que no es veien des de fa molt temps en cap de les dues cambres parlamentàries. La trentena de víctimes d'accidents i els seus familiars que ha acudit a la càmera de la plaça de la Marina Espanyola fa molt temps que no somreien així. No n'hi havia per menys.
LA "LLEI ANNA GONZÁLEZ"
Com ha apuntat un dels senadors, la reforma hauria batejar-la 'llei Anna González', la vídua d'un ciclista que fa tres anys va emprendre la campanya #PorUnaLeyJusta amb la recollida de més 250.000 signatures i el suport de tot el col·lectiu ciclista, amb els excampions Perico Delgado i Alberto Contador al grup de cap.
Tres anys durant els quals han hagut de pedalejar més costa amunt que al Tourmalet. Pujades sobretot en forma promeses incomplertes de polítics del tot l'arc parlamentari. Al final, la cursa de fons s'havia convertit ja en una contrarellotge. Si el Senat tocava ni tan sols una coma del text remès pel Congrés tot es venia a baix com un castell de cartes per l'avançament electoral. La reforma havia de tornar a cambra baixa i no donava temps de votar-abans de la dissolució de les Corts. La proposició de llei dequeia i caldria començar de zero, si de cas, en la pròxima legislatura.
NOMÉS PODEMOS I VOX ES DESMARQUEN
Encara que coneixien aquesta situació, Units Podem, que va ser l'únic grup que va votar en contra al Congrés, ha mantingut les seves esmenes i el seu rebuig al Senat. Ha estat l'únic que s'ha desmarcat, al costat del senador de Vox, Antonio Alcaraz, que ni tan sols ha votat malgrat estar present en el seu escó. Ni tan, ni no, ni abstenció. No ha estret cap botó.
La senadora estatge Celia Cánovas ha intentat explicar al públic que el seu grup no estava "en contra de la filosofia de la reforma", que el que no compartia era el grau en què es augmentaven les penes ni la via escollida. "A la via administrativa hi ha possibilitats suficients de sancionar amb duresa", s'ha defensat. Esforç va. Una de les víctimes li ha respost amb un 'moment peineta'.
ES REVERTEIX LA "REFORMA CATALÀ"
Potser l'aspecte més important del canvi de legislació sigui el menys espectacular i el més apreciat pels implicats. En matèria de trànsit es reverteix la 'reforma Català' per la qual el PP va eliminar el 2015 les faltes del Codi Penal. Des de llavors, el 90% dels accidents de trànsit s'havien derivat a la legislació civil, on els ferits i familiars de morts s'enfronten sols a les asseguradores, sense el suport d'un fiscal, un perit judicial o d'un advocat d'ofici tenen la batalla perduda.
L'altre gran paquet de la llei afecta la conducció amb "drogues o alcohol", que "queden definitivament fora de la carretera", en paraules del senador de Ciutadans Tomàs Marc. Si es provoca un accident mortal havent consumit estupefaents o una dosi delictiva d'alcohol la pena mínima serà de 2 a 4 anys i la màxima podrà arribar als nou anys si hi ha "molts" morts.
EL QUE ES FUGA LA PAGA
"El que es fuga la paga", també en paraules de Tomàs Marc. Potser és l'article més simbòlic de la reforma, el que penalitza amb fins a quatre anys el "abandó del lloc de l'accident". És el primer que va fer reaccionar Anna González. Aquesta va començar a idear la seva campanya quan el jutge no va imputar cap delicte al camioner que va deixar tirat a la cuneta Óscar, el seu marit, perquè l'autòpsia demostrava que quan va fugir ja era mort. Per aquesta raó no se li podia acusar d'omissió del deure de socors.
El director general de Trànsit, Pere Navarro, que també va aplaudir des de l'escó ha considerat "molt important la reforma i també la forma en què es aprovat". "Centenars d'iniciatives ciutadanes queden a la cuneta però aquesta ha aconseguit arribar a la meta vencent tots els obstacles", ha destacat.
El Periódico