Segons assenyala el primer article d'aquesta llei, només estan legitimats per fer aquest tràmit els nacionals espanyols majors d'edat. A diferència de la legislació anterior aplicable, s'elimina el requisit que per realitzar la modificació de gènere sigui preceptiva la cirurgia de reassignació morfològica de sexe.
Procediment per als majors de 18 anys
Per iniciar la rectificació de la inscripció registral del gènere, segons s'explica a la web oficial del Ministeri de Justícia, cal acudir a la seu del Registre Civil del lloc on l'interessat estigui empadronat. Aquest tràmit es pot fer de manera presencial o per correu davant del Registre Civil que correspongui. En qualsevol cas, en la sol·licitud s'hauran de recollir les següents dades de l'interessat:
• Nom, cognoms, número del document nacional d'identitat i domicili;
• Una exposició succinta i numerada dels fets - és a dir, una breu explicació dels fets que han provocat la petició -;
• El nou nom que proposa en concordança amb el sexe la rectificació sol·licita, llevat que vulgui conservar el que vingués ostentant;
Pel que fa a la modificació del nom ja sigui proposant un de nou o mantenint qual té abans de la modificació registral cal que aquest compleixi determinades limitacions:
- Que no perjudiqui la persona perquè per si sol o en combinació amb els cognoms puguin resultar contrari al decòrum, deshonrós, humiliant o denigrant;
- Que no resulti confús per a la seva identificació (per exemple: cognom convertit en nom);
- Que no indueixi a error sobre el sexe;
- Que no sigui el mateix que el d'un germà viu
- Que no estigui format per més de dos noms simples o d'un compost, i en cas que es tracti d'un nom compost estarà unit per guió
• Els fonaments de dret: la legislació que sustenta la petició, la Llei 3/2007;
• La petició, fixada amb claredat i precisió, que es rectifiqui la menció relativa al seu sexe, així com, si és el cas, el nom. Es tracta de concretar què es pretén amb aquesta sol·licitud.
• S'afegeix la possibilitat d'incloure en la sol·licitud el trasllat del foli registral, és a dir, la petició d'una nova partida de naixement en què arecerá el nom i el sexe modificats.
La sol·licitud ha més d'acompanyar pels següents documents:
• El certificat d’empadronament.
• La certificació literal de la inscripció de naixement.
• Una fotocòpia del DNI.
L'informe de metge o psicòleg clínic en el qual es faci referència a dos elements:
- L'existència de dissonància entre sexe inscrit i la identitat de gènere sentida o sexe psicosocial i a l'estabilitat i persistència de la dissonància
- L'absència de trastorns de personalitat que poguessin influir de manera determinant en l'existència de la dissonància.
• L'informe del metge que hagi dirigit el tractament, pel qual s'acrediti que l'interessat ha estat tractat mèdicament durant almenys dos anys per acomodar les seves característiques físiques al sexe reclamat. Aquest requisit no serà necessari quan concorrin raons de salut o edat que impossibiliten el seguiment del tractament, en el cas d'aportar certificat mèdic d'aquesta circumstància.
Aquests dos informes no són necessaris en les comunitats autònomes d'Andalusia, Canàries, País Basc, Navarra o Madrid que posseeixen legislacions sobre transsexualitat que permeten l'autodeterminació del gènere sense necessitat d'aportar aquests documents.
Una vegada que el canvi de gènere s'hagi fet davant el Registre Civil, l'interessat podrà procedir a realitzar aquesta modificació en la resta de la seva documentació oficial: DNI, passaport, targeta sanitària, padró municipal, títols acadèmics, etc.
Què passa en el cas dels menors?
A Espanya no hi ha una legislació que autoritzi la modificació del nom i del gènere dels menors transsexuals. La decisió depèn, en qualsevol cas, del jutge titular del Registre Civil al que s'hagi d'acudir en funció del domicili. Les resolucions del Registre Civil que han resolt aquestes sol·licituds de menors, si bé en alguns casos concedien el canvi de nom, no així el de gènere, que quedava posposat fins al moment en què l'interessat aconseguís la majoria d'edat i llavors pogués sol·licitar emparant-se en el que regula la Llei 3/2007.
Pel que fa a això, el passat 10 de març el Tribunal Suprem va plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional arran d'un cas que està estudiant en el qual un menor d'edat sol·licitava la rectificació del gènere en la inscripció registral.
En concret, el dubte que planteja el Suprem és si l'article 1 de la Llei 3/2007, en la mesura que estableix que només els majors d'edat estan legitimats per fer aquest tràmit, podria estar vulnerant els drets fonamentals a la integritat física i moral, a la intimitat personal ia la salut dels menors transsexuals, en relació amb el dret al lliure desenvolupament de la personalitat.
Diari Digital El País