QUÈ DIU EL NOU LLIBRE VI DEL CODI CIVIL DE CATALUNYA?
La Llei 3/2017, del 15 de febrer defineix l'estructura del llibre VI del Codi civil de Catalunya, que està compost per tres títols. El primer aborda les disposicions generals, mentre el segon tracta dels contractes i de les fonts contractuals. El tercer títol discuteix les fonts no contractuals de l'obligació.
Cal aclarir que el títol I no està regulat específicament en el llibre VI, ja que fa referència al contracte i a les parts generals de l'obligació. D'aquesta manera, el contingut real del nou llibre VI comença en el títol II. Amb això, s'eviten possibles conflictes legals, ja que les bases d'obligacions contractuals són de competència exclusiva de l'Estat.
MODIFICACIONS EN EL DRET INMOBILIARI DE CATALUNYA PREVEU EL NOU LLIBRE VI
D'una banda, el llibre VI ve a substituir i derogar les determinacions del Decret legislatiu 1/1984, del 19 de juliol. En el seu segon títol, enumera les lleis que deixen d'estar en vigor en matèria de dret immobiliari amb la seva entrada en vigor.
Entre les lleis derogades, trobem la llei 1/2008, que tracta de contractes de conreu, i la llei 23/2001, sobre edificabilitat o cessió de finca a canvi de construcció futura. A més, el llibre VI també anuncia la incorporació al Codi Civil de Catalunya de contractes anteriorment regits per lleis especials de caràcter patrimonial.
OBJECTIUS QUE ES PERSEGUIEXEN
Per resumir i facilitar la comprensió respecte a aquests canvis en el dret immobiliari de Catalunya, resumim els principals objectius del nou llibre VI:
- Revisió dels contractes i de les obligacions de caràcter immobiliari.
- Aprovació de la regulació de contractes de compravenda, permuta i mandat.
- Incorporació i modificació de contractes regulats per lleis especials;
- Substitució de la Compilació del Dret Civil de Catalunya (segons el dictat en l'article 3.f de la llei 29/2002 del Codi Civil de Catalunya)
EL RECURS D'INCONSTITUCIONALITAT I L'ENTRADA EN VIGOR DEL LLIBRE VI
El 22 de febrer de 2017 va ser publicada la Llei 3/2017 en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Com a resposta, el Consell de Ministres va interposar un recurs per demanar el reconeixement de la inconstitucionalitat d'aquesta disposició.
Segons el Govern, les comunitats autònomes no disposen de les competències constitucionals per reglamentar innovacions i institucions no previstes pel dret civil autonòmic. Per això, es sol·licitava declarar inconstitucional el nou llibre VI, ja que el seu text proposa innovacions substancials al dret immobiliari.
El recurs d'inconstitucionalitat va ser admès a tràmit, i en ell es demanava a més que el Tribunal Constitucional (TC) acordés la suspensió, el que l'alt tribunal va concedir en aquelles dates. No obstant això, el Ple del mateix TC ha emès un Acte aixecant la suspensió, que es va posar en marxa a l'octubre de 2017. A dia d'avui, el procés d'inconstitucionalitat segueix el seu curs, però el llibre VI va entrar en vigor el passat mes de gener passat.
Redacció SF Advocats