UNA NORMATIVA COMUNA PER A LA UE
És la primera vegada que hi ha una normativa comuna per a tots els països que conformen la Unió Europea. Aquesta disposició estableix les regles sobre el dret que tenen les persones a saber com, qui i per què s'emmagatzemen o s'utilitzen les dades; també hi ha el dret a exigir que s'esborrin, es transfereixin o es corregeixin aquestes informacions, en cas de ser incorrectes.
Espanya, igual que els altres estats membres, s'ha hagut d'adaptar les seves pròpies lleis per poder adoptar aquesta nova reglamentació. És una complexa tasca tant per al sector públic com per a les empreses; el termini que ha donat la UE per aquesta transició és de dos anys.
LES NOVES OBLIGACIONS
Una de les obligacions que imposa aquesta nova reglamentació a les institucions del sector públic és la contractació un delegat per a la protecció de dades. Ha de ser un expert en dades, que pugui assessorar els responsables de cada institució sobre el tractament i ús dels mateixos.
A Espanya ja són 20.000 els organismes que estan en aquesta situació. I molts d'ells corresponen a municipis petits, que ni tan sols compten amb un secretari propi. Per aquesta raó, s'estan fent gestions perquè siguin les diputacions provincials les que tinguin un delegat.
Pel que fa a les empreses, també s'han d'adaptar a les obligacions previstes en la nova normativa europea. El principi bàsic de la nova llei és una participació activa en la protecció de dades; totes les empreses han d'aplicar mesures capaces de garantir el dret a la privacitat. Aquestes mesures s'adapten al model de negoci de cada empresa.
Les empreses hauran de realitzar una anàlisi de risc en relació amb les dades que manegen. De la mateixa manera, hauran d'implantar mesures tècniques de seguretat que permetin garantir als usuaris la protecció de les seves dades, així com la transparència pel que fa al seu ús.
LES SANCIONS
L'incompliment d'aquesta nova normativa pot generar severes sancions. En funció de la seva gravetat, les infraccions es divideixen en dues categories. Les menys greus tenen una sanció de fins a deu milions d'euros, o el 2% del volum de facturació anual (la més alta). Les més greus seran sancionades amb fins a vint milions o el 4% de la facturació.
Per fixar la suma de la sanció es prenen també en consideració altres factors. Es tindrà en compte per exemple la mida del negoci o empresa, el grau d'intencionalitat i si existeix o no reincidència.
Ara que ja coneixes les principals obligacions de la nova normativa sobre protecció de dades, podràs aplicar-les per evitar així milionàries multes que podrien afectar seriosament el teu negoci.
Redacció SF Advocats