QUÈ DIU L'AGÈNCIA DE PROTECCIÓ DE DADES?
L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha emès un informe en el qual posa de manifest que les dades mèdiques són de les que compten amb major protecció i expressa la seva preocupació per aquest tipus d’actuacions, ja que “suposen una ingerència particularment intensa en els drets dels afectats i que s’estan realitzant sense el criteri previ de les autoritats sanitàries”.
CONTROL DE TEMPERATURA EN COMERÇOS
És important ressaltar que, a Espanya i pel moment, no existeix encara regulació específica de com s’ha de fer aquest control de la temperatura mi mitjançant quin tipus de sistemes (càmeres termogràfiques, termòmetres sense contacte, etc.). El que sí va preveure el Decret de l’Estat d’Alarma és que en la situació que s’estava donant, la salut dels ciutadans preval sobre la seva privacitat, però sempre de forma coordinada amb la llei de Protecció de Dades.
En absència pel moment de regulació al respecte, s’hauria de justificar que la mesura és indispensable i proporcional per evitar infeccions o contagi i que és impossible prendre altres mesures menys intrusives (mantenir la distància de seguretat, limitació d’aforament, l’ús de mampares protectores, de mascaretes i gels).
MESURES EN EL TREBALL
D’altra banda, la Constitució Espanyola estableix que “els espanyols són iguals davant la llei, sense que pugui prevaler cap discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social”. I en la mateixa línia l’Estatut dels Treballadors estableix la no discriminació en les relacions laborals. Per tant, el poder accedir a un lloc de treball no hauria d’estar condicionat pel fet de ser o no immune a la COVID-19.
No obstant això, la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, obliga a les empreses a garantir la seguretat dels seus treballadors i a prevenir contagis dels empleats. En base a això podria estar justificat el qual un empresari pugui controlar la temperatura dels seus empleats a l’entrada al centre de treball, sense que fos necessari el seu consentiment, sempre i quan la mesura sigui adequada i indispensable. I fins i tot l’AEPD ha indicat que, en una situació de pandèmia, l’empresa pot realitzar test a la seva plantilla o preguntes relacionades amb la seva exposició al virus, fins i tot sense el seu consentiment, però sempre i quan sigui amb la finalitat de protegir la salut dels treballadors i per això prevaler sobre el seu dret a la intimitat. A més, és important assenyalar que en cas que la dada personal quedi recollida en algun suport, està subjecte a la Llei de Protecció de Dades i per tant no s’ha de difondre excepte pels fins adequats.
lawandtrends.com