Cada dia tenim casos particulars de separacions patrimonials per l'efecte de la dissolució del vincle familiar, i és per això que, dins de tots els temes que hi ha en aquesta branca de l'advocacia, recopilarem entre moltes, les preguntes més freqüents que els especialistes de SF advocats solucionen dia rere dia.
Si vols conèixer tota la informació del dret de família, consulta primer el nostre article.
1.Què és el divorci?
El divorci és el procés legal pel qual, es posa fi al terme de matrimoni, els drets i les obligacions que un dia es van prometre en la declaració legal de parella.
A més, aquest procés inclou els temes annexos a la unió, com són la manutenció dels fills (en el cas que els hagués), la divisió del patrimoni comú (on són els casos que més problemes causen en la separació dels béns), i les compensacions econòmiques en cas que sigui necessari per cònjuges sense feina.
2.Què és el primer he de fer per divorciar-me?
El primer que has de fer és, presentar l'acció judicial corresponent (Demanda), al Jutjat de família que et correspongui, i posar fi al terme del matrimoni.
S'ha de presentar una acció judicial (demanda), mitjançant la qual se li sol·licita a un Jutjat de Família que declari el terme del matrimoni.
3.És necessari sempre un advocat per tramitar un divorci?
La resposta és una incògnita. Atès que existeixen innombrables tipus de divorcis, i cada un és molt diferent a un altre, convé en la mesura del possible explicar, amb un professional que controli i tingui tota la informació de la mà perquè no hàgim de recórrer a accions més desfavorides per descuit, o per inconsciència.
Comptar amb professionals prop sempre és millor que fer les coses seguint unes pautes bàsiques que puguin definir sota un cas general de separació.
A més que per a realitzar els tràmits corresponent davant el Jutjat de família, és obligatori l'esmentada figura, llevat que el jutge faci una excepció per motius fonamentats.
Paral·lelament a aquest últim punt, l'acció judicial que s'ha de presentar, pot ser diferent en funció de qui dels dos fa el divorci.
4.Sota quines circumstàncies es pot demanar un divorci?
A l'anterior demanda judicial al jutjat de família se li poden atribuir tres situacions:
- Divorci remei-Bilateral
Les dues persones sol·liciten el procés per cessament de convivència entre tots dos cònjuges.
Perquè això pugui ser així, s'ha d'acreditar un temps mínim d'un any de convivència. En aquesta situació cada un haurà d'acompanyar l'acció judicial, un acord que detall els temes annexats al seu divorci explicats anteriorment (Manutenció, separació de béns i patrimoni, compensacions econòmiques, etcètera), així com la relació final amb els fills ( en el cas que els hagués), que s'encarrega d'ells i com es relacionarà amb el pare que no se'ls queda.
- Divorci remei-Unilateral
A diferència de l'Bilateral, aquest sol cal que un dels dos demani la sentència, i caldrà que acrediti en el judici que el cessament de la convivència s'ha produït al llarg d'un període major a tres anys. D'aquesta forma no és necessària l'aprovació de l'altre. Atès que no hi ha acord pactat, tota la relació de la situació dictaminada en el divorci, serà regulat mitjançant el judici de separació. Destacarem que en cas d'incompliment de les obligacions d'aliments durant el període del cessament de la convivència, el jutge pot negar-se a donar lloc el divorci.
- Divorci Sanció o Divorci per Culpa
Hi ha casos en què un dels cònjuges ha donat lloc a comportaments negatius greus, que atempten a les obligacions provocant que la vida en parella no es pugui tolerar.
Perquè això no sigui avaluat de forma subjectiva, la llei ha realitzat una llista d'aquests comportaments per poder sol·licitar el divorci en cas de complir amb algun punt de la següent llista:
- Maltractament físic / psicològic
- Abandonament de la llar comuna
- Condemna per delictes
- Alcoholisme / Drogoaddicció
- Prostituir a l'altre cònjuge o als fills
Per a aquests casos llistats, no cal acreditar el cessament de convivència.
5.Qui pot sol·licitar el divorci i quins són els seus requisits?
Només els cònjuges poden sol·licitar l'acció judicial, qualsevol dels dos, mitjançant la situació que visquin.
El divorci de mutu acord
Tal com indica l'enunciat, per complir amb els requisits en aquest cas, han d'estar ambdues parts d'acord a desfer el vincle matrimonial i que així ho demanin al Jutjat Familiar. A més han de transcórrer tres mesos des de la cerimònia. En si la petició és un escrit que té com a objectiu el jutge, en què un demana el divorci, i l'altre, d'acord, s'adhereix a la mateixa petició.
Avantatges:Menor cost, major rapidesa.
El divorci contenciós
També es requereix d'un termini de tres mesos des de la celebració del matrimoni. En aquest cas només es requereix a un dels dos per iniciar el procés, que serà qui presenti les mesures i efectes pels quals sol·licita tal acció jurídica i ho deixa en mans del jutge de Família.
Inconvenients: Tot es farà per duplicat, per cadascuna de les dues parts, a més al no haver consens, aquesta via és la més lenta i més costosa.
6.Canviar de divorci contenciós a divorci de mutu acord, ¿Es pot?
Si, només cal modificar la sol·licitud demanant que es continuï el procediment per la via del divorci per mutu acord, sent necessari la presentació del conveni regulador corresponent. Òbviament tot això sent que cada cònjuge estigui d'acord amb acceptar la separació.
7.Quina documentació es requereix?
Per iniciar el procés cal presentar l'acta de matrimoni i la partida de naixement dels fills en el cas que n'hi hagi. A més en cas del divorci contenciós anteriorment explicat, es presentarà el projecte i les mesures de la mateixa sol·licitud.
Els documents són:
- Certificat de naixement dels fills en cas que els hagués. També se sol·licitarà al Registre Civil.
- Poder General per Plets: és una escriptura pública en què s'atorguen poders a l'advocat i al procurador, perquè puguin actuar al jutjat en defensa i representació dels cònjuges.
- Si se sol·liciten mesures de caràcter patrimonial, el cònjuge que les sol·liciti haurà d'aportar els documents que permetin avaluar la situació econòmica. Si no compta amb ells ha de sol·licitar els mateixos a través del Jutjat.
- Alguns Jutjats exigeixen el certificat d'empadronament o residència acreditativa del domicili dels cònjuges.
- A més, en els casos de divorci de mutu acord, caldrà presentar la proposta de conveni reguladorr, signat per ambdós cònjuges.
8.Porto anys separat/a de la meva parella, estic divorciat/a?
Això és un requisit d'alguns casos per començar el tràmit, però per poder estar-ho, obligatòriament feix de començar per la demanda de divorci al jutjat.
9.Després de tot el procés, quant de temps es triga a estar finalment divorciats?
Una vegada que el jutge efectuï la sentència, si ningú la impugna, només són necessaris quinze dies i anar al registre civil, on es realitza la nova anotació.
10.Quin temps ha de transcórrer per demanar el divorci per la causal d'abandonament de la llar?
Si la causa de l'abandonament de la llar és sense causa justificada, només es demanen 6 mesos transcorreguts per sol·licitar-ho.
En cas de ser justificat, serà d'un any el temps necessari.
Mentres que si te causa, y no es una causa realment justificada, será el termini de dos anys.
Per als dos primers casos de separació qui es queda a la llar i és el "abandonat", és qui pot iniciar el procés de separació, mentre que en l'últim cas, qualsevol dels dos pot iniciar la demanda de separació.
11.Què és reducció d'aliments?
Quan es pacten o negocien la separació de béns i la manutenció dels fills, segons la situació del cònjuge que ha de donar la paga per la manutenció dels fills, pot ser que en un futur canviï, bé sigui per que es queda sense feina , o perquè els seus fills s'independitzen. En aquest cas pot iniciar una demanda al Jutjat per presentar la seva nova situació i demanar que es redueixin aquests càrrecs.
12.Puc canviar el meu règim matrimonial?
Sí, tots dos cònjuges majors d'edat, i per a això s'ha de presentar una sol·licitud al jutge de família, demandant el canvi de règim, podrà ser de dos tipus diferents:
El de separació total de béns: En aquest cas, cada un dels cònjuges conserva sota el seu nom tot el que ja posseïa, i conserva també tot el que adquireixi després, (siguin herències, compravendes, o donacions), i podrà administrar com vulgui .
El de participació en els guanys: D'altra banda, cada un té dret a la participació d'administrar i gaudir dels béns de l'altre cònjuge que tingués abans de la unió, mentre aquest règim sigui efectiu.
13.Es paga la pensió alimentària també a l'exdona?
Si, sempre que no tingui cap ingrés està en el seu ple dret de sol·licitar-ho.
14.Fins a quina edat els fills tenen dret a pensió alimentària?
Fins a la majoria d'edat o 25 anys demostrant que estan estudiant.
15.Quant de temps he d'esperar per sol·licitar un divorci?
Un període comprès de dotze mesos.
16.Què és el Divorci Express?
Quan la parella, està d'acord que desitgen trencar amb l'enllaç matrimonial (sent de mutu acord) poden sol·licitar al cap de tres mesos, el divorci exprés. Per a això necessitaran contractar un advocat que li faci tot el tràmit i sol·liciti la demanda al jutge de família corresponent. A més també serà necessari contractar els serveis d'un procurador.
17.Es pot denunciar a un dels cònjuges per maltractament i davant quina autoritat?
La Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la Violència de Gènere, en el seu article 1.1.
Es defineix com el poder dels homes sobre les dones, fins i tot en moltes ocasions s'ha intentat portar al costat anti-constitucional en el cas que una dona copegi a un home, o en el cas de parelles del mateix gènere, però sempre es va dictaminar nul·litat en aquest cas.
No obstant això tant en maltractament físic, com psicològic, cal denunciar-com més aviat, i lliurar les proves perquè puguin ser comprovades, per posteriorment presentar-lo davant l'administració pública corresponent.
18.I si un dels cònjuges no està d'acord en la separació?
Per poder divorciar-han d'haver uns motius, i estar justificat. El jutge dictaminarà la sentència en funció del que s'exposi com a motiu de la sol·licitud del divorci.
19.Si em divorcio, Quant de temps he d'esperar per tornar a casar-me?
Pots tornar a casar-te de forma immediata un cop hagis regularitzat la situació anterior.