Segons ha informat el bufet d'advocats Col·lectiu Ronda, que ha representat els familiars en aquesta sentència, la sentència del Suprem és pionera, ja que per primera vegada reconeix el dret dels hereus a beneficiar d'indemnitzacions econòmiques en l'àmbit laboral.
En la sentència, explica Efe, el Tribunal Suprem ha estimat el recurs dels hereus i els ha donat la raó, anul·lant la decisió anterior del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que els va denegar la indemnització perquè la vídua del treballador, que va ser la que va iniciar el litigi, ja havia mort.
El Suprem manté que aquesta prestació econòmica, en ser per motius laborals, es troba dins el "cabal hereditari" i per tant poden seguir beneficiant els familiars d'ella tot de la mort de la vídua.
Durant anys, la vídua del treballador de l'empresa Uralita, de Cerdanyola del Vallès (Barcelona), va rebre una indemnització per la mort del seu marit per càncer bronquial de pulmó en l'any 1973.
El 2011 la senyora va reclamar la revisió de la seva pensió a l'assegurar que la causa de la mort del seu marit, més enllà del consum habitual de tabac, era d'origen laboral, ja que a l'empresa treballaven amb un material tòxic anomenat amiant.
El TSJC va dictaminar que la causa de la mort estava lligada amb la inhalació de fibres d'amiant i que, per tant, la indemnització havia de pujar un 50%, ascendint fins als 125.576 euros.
Al principi, a l'haver mort la beneficiària, l'empresa es va negar a pagar la quantitat als seus familiars (fill i néta) en considerar que aquest pagament formava part dels "drets personalíssims", que són intransferibles.
El TSJC va fallar a favor de l'empresa. No obstant això, gràcies a l'assessorament del Col·lectiu Ronda, el Suprem ha acabat atorgant la indemnització als familiars i ha marcat un precedent per a futurs casos.
Diari Digital Expansión