Sota aquest prisma, la diferència introduïda entre qui es jubila anticipadament de manera voluntària i qui intenta esgotar el seu període de cotització obeeix a un criteri objectiu i raonable.
Comparteix el TC l'argument del fiscal general de l'Estat que, tot i ser cert que el complement de maternitat es reconeix a les mares per la seva aportació demogràfica, també ho és en raó a que la seva "carrera d'assegurança" es veu escurçada, per les dificultats per a la conciliació laboral derivades de la maternitat.
CONTEXT
Extingit un contracte temporal, se sol·licita la pensió de jubilació anticipada, que la Tresoreria General de la Seguretat Social reconeix però sense el complement de maternitat a l'entendre que només procedeix el seu reconeixement en els casos de jubilació anticipada, però per causa involuntària del treballador.
El Jutjat del Social que va conèixer de la demanda es planteja si és compatible amb el principi d'igualtat que s'exclogui del complement de maternitat a les mares que s'hagin jubilat anticipadament per voluntat pròpia.
El Tribunal Constitucional inadmet, per ser notòriament infundada, la qüestió d'inconstitucionalitat plantejada respecte de l'apartat 4, en relació amb l'apartat 1, de l'art. 60 TRLGSS pel que fa al complement de maternitat de qui decideixen accedir accedeixen voluntàriament a la jubilació anticipada.
La jubilació a la qual s'acull la demandant, després del cessament del seu contracte temporal, no pot assimilar-se al supòsit de l'art. 207 TRLGSS, previst per a qui hagi perdut la feina per alguna de les raons objectives taxativament fixades, règim legal que denota que es tracta d'un sistema previst per a casos en què hi hagi una expectativa de continuació en l'ocupació que es veu frustrada per algun motiu aliè a la voluntat del treballador, i unit al seu interès de romandre en el mercat laboral.
Insisteix l'Acte sobre aquest punt, que l'article 207 del TRLGSS respon a supòsits de fet taxats, aliens a la voluntat del treballador, clarament diferenciats dels que donen dret a la jubilació de l'article 208 TRLGSS, en què el Jutjat del Social subsumió el cas, el d'una jubilació anticipada després de finalitzar un contracte temporal.
Revista Digital Noticias Jurídicas