UN CAS RECENT
Un cas de 2015 a Alacant ha servit perquè un jutge atorgui tractament de testimoni qualificat a les víctimes d'aquest tipus de violència. Es tracta d'un gran pas cap a l'aplicació de la perspectiva de gènere en els processos judicials.
El fet va ocórrer quan un subjecte amb denúncia de maltractaments cap a la seva exparella va viatjar 450 quilòmetres cap on ella es trobava. La dona s'havia mudat a viure amb els seus pares fugint d'ell amb el fill que tenen en comú. La intenció de l'home era assassinar-la, de fet va aconseguir impactar amb trets d'escopeta.
En aquesta situació, l’Audiència Provincial d’Alacant va sentenciar a l’acusat a 14 anys i vuit mesos de presó; el delicte imputat va ser d’assassinat en grau de temptativa. Se sumen els agreujants de parentiu, violació de mesura cautelar, violació de domicili i possessió il·legal d'arma de foc.
Al Tribunal Suprem es va ratificar la sentència el 13 de juny de 2018. En concret a la seva Sala del Penal, amb el magistrat Vicente Magro Servet com a ponent. Aquesta decisió judicial al seu torn va establir que les víctimes que declaren en aquests processos han de ser considerades testimonis qualificats en lloc de simples.
CONSEQÜENCIES D'UN IMPORTANT ERROR
Amb aquesta jurisprudència es presta la deguda atenció a la forma en què la dona pateix i viu l'agressió. Queda clar que la seva declaració afegeix un valor i un pes a la càrrega de la prova; és obvi que tal declaració no s'equipara a la d'un testimoni extern.
Així mateix, la sentència ratificatori implica que els enfrontaments previs de la parella, la passivitat a l'agressió o la tardança a denunciar, no disminueixen la seva credibilitat. No és que el seu relat tingui més credibilitat per si mateix, però és indubtable que permet al tribunal apreciar millor els detalls dels fets en la seva pròpia veu i la manera com els va viure.
La violència de gènere pot afectar de forma tràgica i irreversible als fills i altres familiars directes i indirectes de la víctima. Les lamentables notícies en els mitjans ho confirmen; ni tan sols les ordres d'allunyament o els processos penals en curs ho han evitat.
CONSIDERACIÓ DE LES VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE
El ponent considera que la Llei 4/2015 del 27 d'abril, de l'Estatut de la víctima del delicte, no va ser suficient per reformar la Llei d'enjudiciament criminal. Aquesta reforma va millorar la consideració de les víctimes de delictes de gènere en el procés penal.
Segons Magro Servet, les víctimes són testimonis privilegiats "la valoració és estimada pel tribunal sota els principis de credibilitat, persistència i versemblança". I aquella reforma es va circumscriure a diferenciar entre víctimes directes i indirectes.
Finalment, l'acusat del delicte li és desestimat el recurs de cassació introduït contra la sentència de l'Audiència Provincial i li va ser ratificada la sentència. És molt patent el gran avanç que això representa, però no cal oblidar que la violència de gènere és un assumpte d'educació ciutadana i familiar.
Redacció SF Advocats