Fa molt de temps la participació en el sufragi polític va haver de superar una sèrie de dificultats i llargs processos per aconseguir passar les restriccions que excloïen a determinats grups i col·lectius socials pel seu gènere, raça o nivell socioeconòmic.
No obstant, els Estats han refusat complir les seves obligacions en el moment d'incloure en aquests sufragis a dos perfils de migració:
- Les persones amb nacionalitat que es troben fora del seu territori.
- Les persones estrangeres que es troben en territori nacional.
Si veiem aquesta posició refractària d'incloure aquests dos perfils en la votació democràtica és en part per la tancada interpretació nacionalista de la sobirania amb el qüestionament de "lleialtat patriòtica".
- Què es vol dir amb lleialtat patriòtica?
Que bé aquelles persones nacionals que resideixen fora del país, no tenen aquest esperit de patriotisme cap a la seva terra, atès que es troben fora d'ell, i d'altra banda aquelles persones que es troben en territori nacional, però que també han demostrat la seva desafecció a la seva terra emigrant d'ella i residint en un altre país. Incloent la possibilitat que aquestes persones utilitzin la seva votació per afavorir els estrangers.
- Com queda el sufragi a Espanya?
A Espanya passa el comentat amb anterioritat, tot estranger té prohibit el vot en les eleccions tant generals com autonòmiques, però en el cas de tenir nacionalitat en algun país de la Unió Europea podrà votar a Espanya en les europees. A més hi ha una llista d'un total de 12 Països / Estats amb els quals Espanya té subscrit un conveni internacional per al sufragi, sempre que hagin residit al territori Espanyol un mínim de cinc anys. Un cop complert aquest primer i restrictiu requisit, la persona que vulgui participar en la votació, haurà de presentar una sol·licitud perquè es registri la seva inscripció al cens electoral, distant molt de lluny la facilitat que té qualsevol espanyol amb l'automatització d'aquest procés, només per haver nascut en ell.
Fins i tot amb aquestes noves propostes i els petits avenços en temes electorals, aquests necessaris requisits minimitzen les facilitats que tenen els no nacionals a participar al sufragi electoral, perquè cada un dels passos addicionals que han de fer, va disminuint el% de participació a aquest tipus d'activitats polítiques.
- I els espanyols que estan fora d'Espanya?
D'altra banda tenim els que desitgen exercir el seu dret a vot però que no estan en territori espanyol en el moment de fer la votació. A aquest col·lectiu els han involucionat les facilitats de reconeixement de dret de sufragi, ja que es va reformar la Llei Orgànica del Règim Electoral General provocant la denegació del vot en les eleccions municipals, ia establir un "vot pregat" a les autonòmiques i generals, realitzant un tràmit semblant al dels estrangers que volen votar a Espanya, obligant a sol·licitar la inscripció en el cens electoral, com si d'un estranger es tractés, havent abans d'aquesta llei una incorporació automàtica.
Aquest aspecte, considerat per a molts espanyols no residents com una pèrdua dels drets Espanyols com és el reconeixement de la participació a les eleccions municipals, i el fre dels tràmits que han de fer per tenir aquest vot pregat, va desplomar segons informes estadístics la participació en les eleccions al Congrés dels Diputats a uns percentatges més baixos en la història de la democràcia espanyola.
Al Herodato, (Andalusos que emigren i realitzen les seves votacions) es documenta que abans d'aquesta llei, el seu percentatge de participació en les eleccions era d'entorn del 25% durant el 2000-2008, mentre que a les següents 2011-2015 va ser del 5%. Molts andalusos van sortir al carrer a protestar aquestes noves normatives amb el lema de "Vot Pregat - Vot Robat".
Per tant, molts espanyols consideren que mentre aquestes noves mesures tan restrictives es mantinguin, l'exercici dels drets seguirà estant molt lluny de ser democràtics com a tal, demanant una igualtat de drets en tots els aspectes, sense discriminar l'origen, o lloc de residència , o sense tantes traves amb vots "pregats".
Font: Eldiari