CÓM ÉS LA LEGISLACIÓ A ESPANYA PER ALS IMMIGRANTS IL·LEGALS?
La persona que es troba en situació d'immigració irregular és considerada un immigrant irregular, un immigrant il·legal, un immigrant sense papers o simplement un 'sense papers', al no disposar de permís de residència o permís de treball. No obstant això, hi ha certs drets bàsics que són garantits. Són els següents:
- Dret a la salut. En realitat, l'accés a la sanitat per part dels immigrants il·legals s'ha vist minvat en els últims anys. Tal com recorda la Plataforma per a la Cooperació Internacional sobre Migrants Indocumentats (PICUM), la Llei General de Sanitat no 14/1986 afirma que "són titulars de el dret a la protecció de la salut i a l'atenció sanitària tots els espanyols i els ciutadans estrangers que tinguin establerta la seva residència en el territori nacional ". Malgrat aquesta Llei general, el parlament espanyol va adoptar el Reial decret llei 16/2012 com a part de les seves mesures d'austeritat, per "garantir la sostenibilitat de el Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i seguretat de les seves prestacions". El Decret va entrar en vigor l'1 de setembre de 2012, i des dels seus inicis ha estat criticat per diverses organitzacions de salut i de la societat civil per la seva naturalesa discriminatòria, ja que limita el dret a l'atenció sanitària de determinats grups vulnerables, especialment el dels migrants irregulars. Segons recorda la Plataforma, "abans de l'adopció de el Reial decret llei 16/2012, l'accés a al Sistema Nacional de Salut (SNS) a Espanya era universal i gratuït. Als migrants irregulars se'ls demanava únicament presentar una targeta sanitària individual que podia obtenir basant-se en un requisit de residència, un document d'identitat i el fet d'estar empadronats ". No obstant això, amb l'aprovació de el Reial Decret, el requisit de residència deixa de ser suficient per obtenir la cobertura sanitària, i un ampli sector de la població s'ha quedat sense atenció sanitària. No obstant això, al menys en teoria, es permet l'accés als serveis d'assistència sanitària d'urgència als migrants irregulars i a l'atenció primària i secundària als menors de 18 anys i a les dones embarassades en situació irregular. La plataforma denuncia que aquest dret, en moltes ocasions, no es compleix.
- Dret a l'educació. Espanya és un dels pocs països de la UE que garanteix de manera clara el dret d'accés a l'educació primària i secundària dels nens en situació administrativa irregular. Això vol dir que es tracta d'un dret protegit no només per la Constitució, sinó també per la legislació. En concret, el capítol 29, secció 4 de la Llei de Migració de 2011, així com en l'article 10, punt 3 de la Llei Orgànica 1/1996 de l'15 de gener, garanteixen aquest dret. Addicionalment, la sentència STC 236/2007 de el Tribunal Constitucional espanyol, estableix que els nens i joves fins a 18 anys tenen dret a rebre educació no obligatòria i que el suport financer hauria d'estar garantit. A més, a Espanya també es permet sol·licitar beques i assistència social i obtenir un diploma escolar a nens i joves en situació administrativa irregular fins a 18 anys. Així mateix, a l'igual que els nadius espanyols, aquest grup té dret a adquirir altres qualificacions, obtenir assistència financera i accedir a llocs de pràctiques.
- Dret a l'habitatge. El dret a l'habitatge digne que recull la nostra Constitució és, potser, un dels menys creïbles per als espanyols. A l'almenys en teoria, es tracta d'un dret integral que inclou l'accés a un habitatge adequat, segura i sostenible. En el cas dels immigrants en situació irregular, aquest grup no sol tenir accés a habitatges subvencionats i altres ajudes de l'Estat, quedant relegats per tant al mercat privat de l'habitatge, tal com recorda PICUM. Segons la legislació espanyola, els migrants només obtenen els mateixos drets que els nadius en matèria d'habitatge públic quan són residents de llarga durada. A més, l'estatus irregular dels migrants també implica que, en molts casos, no tinguin accés als mecanismes de reclamació en el mercat de l'habitatge. La legislació espanyola estableix, però, que totes les persones, independentment del seu estatus legal, tenen accés a allotjament d'emergència. Això sí, la durada de l'estada sol estar limitada. Un cop vençut el temps màxim adjudicat, "corren el risc de veure al carrer, la qual cosa és també el cas per als nadius espanyols".
MIGRANTS I REFUGIATS: LA IMPORTÀNCIA DE DISTINGIR AQUESTS TERMES
Parlar de desplaçaments migratoris requereix utilitzar el llenguatge adequat en cada cas i, en aquest sentit, hi ha dos termes que sovint s'utilitzen indistintament però que són ben diferents. Els migrants, tal com recorda ACNUR, "trien traslladar-se a causa d'una amenaça directa de persecució o mort, sinó principalment per millorar les seves vides al trobar feina o per educació, reunificació familiar, o per altres raons". A contra, els refugiats "no poden tornar al seu país de manera segura", mentre que els migrants continuen rebent la protecció del seu govern.
Així, els refugiats són persones que fugen de conflictes armats o persecució. "Sovint, la seva situació és tan perillosa i intolerable, que creuen fronteres nacionals per buscar seguretat en països propers, i així, ser reconeguts internacionalment com a refugiats, amb assistència dels estats, l'ACNUR i altres organitzacions. Ells són reconeguts precisament perquè és massa perillós per a ells el tornar a casa, i necessiten asil en altres llocs. Aquestes són persones, als que negar-los l'asil, pot portar-los conseqüències mortals ", recorda l'organització.
A nivell legal, els governs tracten els migrants acord amb la seva pròpia legislació i procediments en matèria d'immigració; en el cas dels refugiats, el tractament és diferent i es basa en les normes sobre l'asil i la protecció dels refugiats. "Els països tenen responsabilitats específiques cap a qualsevol persona que sol·liciti asil al seu territori o en les seves fronteres", recorda ACNUR.
telecinco.es