Es tracta de 13 russos i 8 ucraïnesos, segons han confirmat fonts diplomàtiques, que han afegit que a aquesta llista de sancionats podrien unir-se més noms a la cimera que celebraran els caps d'Estat i de Govern de la UE els propers 20 i 21 de març. La llista amb el nom dels sancionats es coneixerà aquesta tarda, quan sigui publicada d'urgència en el Diari Oficial de la Unió, van confirmar a Efe fonts comunitàries. Els líders europeus van acordar el 6 de març una primera ronda de sancions contra Rússia mitjançant la suspensió de la negociació per liberalitzar visats i per a un nou acord marc. Els ministres d'Exteriors han passat avui a la segona fase de sancions que va apuntar el Consell Europeu, que inclou la restricció de visats i actius als quals considera responsables de la inestabilitat a Crimea. En una tercera fase de mesures restrictives, si no millora la situació, el Consell Europeu preveu opcions que poden tenir "conseqüències" per a les relacions entre la UE i Rússia en diverses àrees econòmiques. Fonts diplomàtiques van indicar que encara no s'espera arribar a aquest extrem en la cimera d'aquesta setmana, si no que sí podria ampliar la llista de persones sancionades individualment. Els ministres europeus també van mostrar el seu unànime rebuig al referèndum organitzat per forces prorusses a Crimea, que van considerar "il·legal" per no ajustar ni a la Constitució ucraïnesa ni a les lleis internacionals.
Estats Units Per la seva banda, els EUA també s'ha unit a les sancions. El president dels EUA, Barack Obama, ha decretat sancions contra set alts funcionaris russos en resposta al referèndum celebrat a la regió autònoma ucraïnesa de Crimea, la població va votar majoritàriament a favor d'unir-se a Rússia. Obama va ordenar, a més, sancions contra quatre ucraïnesos, entre ells el deposat president Víktor Ianukóvitx, que està a Rússia. Entre els russos sancionats figuren Vladislav Surkov i Serguei Gláziev, assessors del president Vladímir Putin, la presidenta del Consell de la Federació (Senat), Valentina Matvienko, i el viceprimer ministre Dmitri Rogozin. Les sancions van dirigides a colpejar la "riquesa personal" d'aquests "companys" de Putin, segons ha indicat un alt funcionari nord-americà sota condició d'anonimat en una conferència telefònica amb periodistes. Putin no figura entre els afectats per l'ordre executiva signada per Obama, perquè és "altament inusual" i "bastant extraordinari" per als Estats Units "sancionar el cap de Govern d'un altre país", va argumentar l'alt funcionari. Entre els ucraïnesos sancionats estan dos líders separatistes de Crimea i Ianukóvitx, enderrocat després de tres mesos d'intenses protestes populars de carrer que van ser violentament reprimides. Els actius i propietats als Estats Units dels onze individus sancionats avui seran congelats i es prohibeix als ciutadans nord-americans realitzar negocis amb ells. El president estatunidenc, Barack Obama, ha anticipat que a aquestes sancions poden succeir altres si Rússia no rectifica en la seva posició sobre la crisi ucraïnesa.
"Estem preparats per imposar més sancions", ha advertit Obama en una compareixença a la Casa Blanca, en què també ha emfatitzat que el referèndum de Crimea va ser "una clara violació" de la llei ucraïnesa i que, per tant, els seus resultats no seran reconeguts.
Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea (UE) han acordat avui sancionar 21 russos i ucraïnesos considerats responsables de la inestabilitat a la república autònoma ucraïnesa de Crimea. Per la seva banda, els EUA s'ha unit també a les sancions i ha dit que el resultat del referèndum no serà reconegut.
Els Vint decidir, en una reunió a Brussel·les, restringir els visats i congelar els béns en territori comunitari d'aquestes persones, segons ha informat a Twitter el ministre lituà d'Exteriors, Linas Linkevicius, qui ha advertit que s'aprovaran "més mesures en els pròxims dies ".
Es tracta de 13 russos i 8 ucraïnesos, segons han confirmat fonts diplomàtiques, que han afegit que a aquesta llista de sancionats podrien unir-se més noms a la cimera que celebraran els caps d'Estat i de Govern de la UE els propers 20 i 21 de març. La llista amb el nom dels sancionats es coneixerà aquesta tarda, quan sigui publicada d'urgència en el Diari Oficial de la Unió, van confirmar a Efe fonts comunitàries.
Els líders europeus van acordar el 6 de març una primera ronda de sancions contra Rússia mitjançant la suspensió de la negociació per liberalitzar visats i per a un nou acord marc. Els ministres d'Exteriors han passat avui a la segona fase de sancions que va apuntar el Consell Europeu, que inclou la restricció de visats i actius als quals considera responsables de la inestabilitat a Crimea. En una tercera fase de mesures restrictives, si no millora la situació, el Consell Europeu preveu opcions que poden tenir "conseqüències" per a les relacions entre la UE i Rússia en diverses àrees econòmiques. Fonts diplomàtiques van indicar que encara no s'espera arribar a aquest extrem en la cimera d'aquesta setmana, si no que sí podria ampliar la llista de persones sancionades individualment.
Els ministres europeus també van mostrar el seu unànime rebuig al referèndum organitzat per forces prorusses a Crimea, que van considerar "il·legal" per no ajustar ni a la Constitució ucraïnesa ni a les lleis internacionals. Estats Units Per la seva banda, els EUA també s'ha unit a les sancions. El president dels EUA, Barack Obama, ha decretat sancions contra set alts funcionaris russos en resposta al referèndum celebrat a la regió autònoma ucraïnesa de Crimea, la població va votar majoritàriament a favor d'unir-se a Rússia. Obama va ordenar, a més, sancions contra quatre ucraïnesos, entre ells el deposat president Víktor Ianukóvitx, que està a Rússia. Entre els russos sancionats figuren Vladislav Surkov i Serguei Gláziev, assessors del president Vladímir Putin, la presidenta del Consell de la Federació (Senat), Valentina Matvienko, i el viceprimer ministre Dmitri Rogozin. Les sancions van dirigides a colpejar la "riquesa personal" d'aquests "companys" de Putin, segons ha indicat un alt funcionari nord-americà sota condició d'anonimat en una conferència telefònica amb periodistes. Putin no figura entre els afectats per l'ordre executiva signada per Obama, perquè és "altament inusual" i "bastant extraordinari" per als Estats Units "sancionar el cap de Govern d'un altre país", va argumentar l'alt funcionari. Entre els ucraïnesos sancionats estan dos líders separatistes de Crimea i Ianukóvitx, enderrocat després de tres mesos d'intenses protestes populars de carrer que van ser violentament reprimides. Els actius i propietats als Estats Units dels onze individus sancionats avui seran congelats i es prohibeix als ciutadans nord-americans realitzar negocis amb ells. El president estatunidenc, Barack Obama, ha anticipat que a aquestes sancions poden succeir altres si Rússia no rectifica en la seva posició sobre la crisi ucraïnesa. "Estem preparats per imposar més sancions", ha advertit Obama en una compareixença a la Casa Blanca, en què també ha emfatitzat que el referèndum de Crimea va ser "una clara violació" de la llei ucraïnesa i que, per tant, els seus resultats no seran reconeguts.
Diari Digital Expansión