1.IRPF: DADES I TERMINIS PER DECLARAR EL GUANY PATRIMONIAL
La declaració de la renda s’apropa. La campanya d’aquest 2021 comença, com de costum, al mes d’abril. Específicament, s’inicia el dimecres 7 d’abril i finalitza el dimecres 30 de juny.
No obstant això, les dades a tenir en compte varien segons la forma en què es vulgui fer la declaració, ja que la renda la podem fer online, presencial o per telèfon. En aquests últims dos casos, és la pròpia Hisenda qui s’encarrega de confeccionar la renda per nosaltres amb les dades que li facilitem, però per això, és imprescindible demanar cita prèvia.
Online
Como es realitza? Hem d’ingressar al portal web de l’Agència Tributària o a l’app mòbil que l’organisme ha posat a disposició dels contribuents. Haurem de comptar amb el DNI electrònic, certificat electrònic, Cl@u PIN o el número de referència. Aquest últim és un sistema d’identificació que ens permet tramitar la renda i el podem obtenir en el portal de l’Agència Tributària introduint una sèrie de dades personals.
Quan es realitza? No necessitarem demanar cita prèvia i tenim tot el termini de la campanya per presentar la declaració (del 7 al 30 de juny).
Presencial
Como es realitza? Hem de demanar cita prèvia a partir del 27 de maig i fins al 29 de juny. Aquesta la podem demanar per telèfon (901 22 33 44 o 915 530 071), al web de l’Agència Tributària o a través de la seva app mòbil.
Quan es realitza? Serem atesos, en la data que ens indiqui l’agència Tributària, a partir del 2 de juny i fins el 30 d’aquest mateix mes.
Telèfon
Como es realitza? Hem de demanar cita prèvia a partir del dia 4 de maig i fins el 29 de juny. Aquesta la podem demanar per telèfon (901 12 12 24 o 915 35 73 26), al web de l’Agència Tributària o a través de la seva app mòbil. Haurem de tenir a mà tota la documentació i les dades necessàries per quan ens truquin des de Hisenda. Per exemple, cal tindre les escriptures de la casa, els rebuts de les despeses de les operacions, de compra i de venda o el cost de les millores que hàgim realitzat en l’habitatge, entre d’altres. Això amb l’objectiu de que ens calculin si ens surt un guany patrimonial a pagar en l’IRPF per la venda de la casa.
Quan es realitza? Serem atesos per Hisenda en la data indicada, a partir del 6 de maig i fins el 30 de juny.
Novetat: nou tram en l’IRPF per declarar els guanys patrimonials
L’aprovació dels nous Pressupostos Generals de l’Estat de 2021, porta algunes novetats en el pagament de l’IRPF per a les rendes més altes. Concretament, la base imposable de l’estalvi, que és on s’inclou el guany patrimonial obtingut amb la venda d’una casa, suma un nou tram del 26% per aquells guanys superiors als 200.000 euros.
La resta dels trams existents queden configurats de la mateixa manera: els guanys de fins a 6.000 euros tributen al 19%, els situats entre 6.000 euros i 50.000 euros al 21%, els que estan entre 50.000 euros i 200.000 euros al 23% i les de més de 200.000 euros al 26%. Cal tenir en compte que l’impost és de caràcter progressiu, pel que aquest canvi afectarà només als habitatges d’alt preu que obtinguin un guany patrimonial quantiós amb l’operació, expliquen des HelpMyCash.com.
2. PLUSVÀLUA MUNICIPAL: QUIN TERMINI TENIM PER PAGAR-LA
Aquest impost grava l’increment de valor que ha experimentat la casa al llarg del temps. Per tant, per calcular-lo, es pren com a base el valor cadastral de terra de l’immoble (el podem aconseguir en l’últim rebut de l’IBI) i el nombre d’anys que hem tingut el pis en propietat. És a dir, no es consideren els preus als que hem comprat o venut l’habitatge per saber quan ens surt a pagar de plusvàlua municipal, assegurem des HelpMyCash.com.
Però, quan es paga? S’ha d’abonar dins dels 30 dies hàbils posteriors a la venda. L’ingrés s’ha de realitzar mitjançant autoliquidació (online) o de manera presencial a l’oficina de recaptació de la nostra localitat.
3. IMPOST DE BENS IMMOBLES (IBI): QUI EL PAGA I QUAN
L’IBI és un impost municipal que no és pròpiament de la venda. El paguem cada any per ser els propietaris de la casa, però quan aquesta es ven sorgeix el dubte: qui el paga: comprador o venedor?
En realitat, el cobrament ens ho giraran a nosaltres, ja que som el que apareixem com a propietaris de l’habitatge el dia 1 de gener, però la llei prioritza la llibertat de pacte entre les parts i permet que aquesta despesa es repartí entre comprador i venedor, segons el temps que cada un ha tingut el pis.
I quan es paga? Cada localitat té els seus propis calendaris fiscals, de manera que les dates per pagar varien segons el lloc. Per exemple, a Madrid el període voluntari de pagament (si no es té domiciliat) va de l’1 d’octubre al 30 de novembre. A Barcelona, és de l’1 de març al 3 de maig i a València de l’1 de març al 12 de juliol.
diariojuridico.com