Des de l'1 de març la província de Conca ja treballa amb aquest nou instrument que permet la localització, recuperació, administració i gestió dels béns procedents d'activitats delictives, segons ha informat el Ministeri de Justícia.
El ministre ha detallat que l'ORGA estendrà la seva actuació de forma progressiva a tot el territori nacional. L'1 de juny ampliarà el seu funcionament a la resta de Castella-la Manxa i l'1 d'octubre a les altres comunitats autònomes de l'àmbit competencial del Ministeri de Justícia, així com als òrgans de jurisdicció estatal. Finalment, el 1 gener 2017 estarà operativa per a la resta del territori de l'Estat.
Des de la seva inauguració el passat mes d'octubre, l'Oficina ha estat treballant en el disseny del seu pla d'actuació i en el desenvolupament de tasques de gestió per reduir els elevats costos que les gerències del Ministeri de Justícia estaven suportant com a conseqüència de la gran quantitat de béns embargats i decomissats emmagatzemats en els seus dipòsits.
Rafael Catalá ha recordat que, fins ara, en no existir òrgans especialitzats en el tractament d'aquests béns, es posaven a disposició dels òrgans jurisdiccionals, el que superava la seva capacitat de gestió. El creixent nombre de fets delictius i l'especial complexitat dels entramats criminals havien posat de manifest, a més, la ineficàcia del sistema.
En aquest sentit, l'ORGA funciona com una eina al servei dels jutjats i tribunals en el marc dels processos penals i com a auxiliar de les fiscalies en l'exercici de les seves funcions relacionades amb investigacions patrimonials. A més, permetrà optimitzar els fruits obtinguts del decomís de manera que amb ells es pugui fer front a la restitució pecuniària de les víctimes abonant les indemnitzacions reconegudes en el marc del procés penal, així com a la realització de projectes socials de suport i assistència a les víctimes i l'impuls de la lluita contra la criminalitat organitzada.
El ministre de Justícia ha assenyalat que la creació de l'ORGA té l'objectiu de tallar la delinqüència organitzada i lluitar contra la corrupció per tal d'evitar que els delinqüents i les xarxes criminals s'aprofitin dels béns obtinguts de manera il·lícita. Aquesta Oficina neix gràcies a l'impuls de la reforma del Codi Penal en matèria de decomís i de la reforma de la Llei d'enjudiciament criminal que incorpora el nou procediment de decomís autònom.
En l'acte de presentació del desenvolupament operatiu de l'Oficina de Gestió i Recuperació d'Actius, han estat presents el president del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa, Vicente Rouco, el fiscal superior de Castella-la Manxa, José Martínez Jiménez, i la directora de l'ORGA, Isabel Tarazona, entre altres autoritats.
Diari Digital El Derecho