L'obligatorietat de presentar la declaració de la Renda es desprèn de l'article 33 de l'RDL 20/2020 sobre Ingrés Mínim Vital i la interpretació d'aquest que es recull en les Preguntes Freqüents publicades pel Ministeri de Drets Socials. «Una vegada més, es demostra que legislar a tota velocitat sense pensar en els efectes que la norma pot suposar-li al ciutadà converteix una mesura populista en impopular», assenyala el president de el Consell General de Col·legis de Gestors Administratius, Fernando Santiago.
Encara no s'exigeix haver presentat la declaració d'IRPF de forma prèvia per ser beneficiari de l'ingrés mínim, l'article 33 de Reial Decret que aprova el IMV estableix que els seus perceptors hauran de realitzar la declaració durant els exercicis en què es percebi. Així, això implicarà obligacions administratives a col·lectius desfavorits, que mai abans han presentat l'esborrany de la renda i que per tant, no estan familiaritzats amb aquests procediments. A més, «en cas que a la unitat de convivència algun dels seus membres percebi més de 1.800 euros a l'any, per aquests no es poden deduir les quantitats establertes per descendents o ascendents amb o sense discapacitat», van alertar els gestors.
D'altra banda, al considerar-se el IMV com una prestació de naturalesa no contributiva, les mares que comptin amb aquest ajut com a única font d'ingressos tampoc podran beneficiar ni de les deduccions per maternitat ni tampoc de les deduccions per despeses de guarderia. «No sembla de rebut que tenir dret a percebre una renda destinada a cobrir necessitats bàsiques, vitals, generi tal cúmul de despropòsits; primer, obligant a famílies amb dificultats a presentar la declaració de la renda, tot i que el normal és que no els suposi haver de pagar l'impost i, en segon lloc, impedint als seus beneficiaris aplicar altres deduccions que, fins aquest moment, podien venir obtenint », afegeixen Fernando Santiago.
Davant d'aquesta situació, el gestors administratius van sol·licitar a l'Executiu que revisi la norma i les seves interpretacions i que, d'una vegada per totes, les normes aprovades recullin en els seus textos els beneficis que, en principi, es van comunicar als ciutadans. Per solucionar problemes futurs d'aquesta índole, també van sol·licitar una major coordinació entre les diferents carteres ministerials.
TREBALLADORS I MARES EN ERTE
A més, tal com van advertir els gestors fa unes setmanes, la renda també resultarà un «desastre» per als treballadors inclosos en ERTO. Al computar l'Estat com a segon pagador per als contribuents que estiguin o hagin sofert un ERTO de força major, molts contribuents es veuran també obligats a fer la declaració de l'IRPF de 2020. En aquest sentit, els gestors calculen que una persona amb un sou mitjà de 22.000 euros bruts i que hagi estat 9,5 mesos en ERTO li tocarà pagar a la Renda uns 1.400 euros.
Aquesta mateixa situació també penalitzarà les mares pel que fa a impostos es refereix. Així, les dones amb fills que hagin estat incloses en un ERTO són considerades com sense ocupació i no tindran dret ni a la deducció per maternitat ni a l'ajuda fiscal per l'abonament de despeses de guarderia. Els gestors van avisar que les mares que hagin estat en ERTO des del març passat perdran més de 900 euros i que aquella que hagi cobrat haurà de retornar una quantitat important.
Diari Digital ABC