"No ens apartem de la legalitat vigent", insisteixen Junts Pel Sí (JxS) en ser interrogats diversos dels seus membres per El Confidencial. Però sembla molt difícil que això passi si se segueix el full de ruta que ha promès Carles Puigdemont. Per començar, l'elaboració de les lleis de Procés Constituent, de Seguretat Social i de la Hisenda Catalana són inconstitucionals, pel que no poden portar-se al Parlament ni, molt menys, de ser aprovades per aquest, ja que no té competències legals per a això. També es trunquen les "estructures d'Estat", com la creació de duanes o la mateixa Constitució catalana, que pretén substituir l'actual Estatut i a les lleis espanyoles.
Tenen els independentistes una fórmula màgica per no violentar les normes legals? Pel que sembla, sí. Consisteix a preparar totes les disposicions legals durant els propers mesos, inclòs el redactat de la Constitució. En aquest període tindrà un protagonisme relatiu la Comissió del Procés Constituent, que el Govern central va impugnar aquest divendres davant del TC. Aquesta comissió, de la qual no han volgut formar part el PSC ni Ciutadans, és d'estudi, de manera que difícilment podrà proposar lleis o normes. Així i tot, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha subratllat que "té efectes jurídics immediats", d'aquí la seva impugnació. A més, i això és l'important, sí que pot servir per discutir els camins que se seguiran per a la ruptura definitiva.
En 18 mesos no es presentarà cap llei que pugui suposar una vulneració de les normes. Al final del mateix, es convocaran eleccions "constituents". L'estratègia dels independentistes, però, passa per fer que en aquest període transitori (que es pretén que sigui de 18 mesos), no es presenti al Parlament català cap llei que pugui suposar una vulneració de les normes vigents. Al final del mateix, es convocaran eleccions "constituents". "Aquestes eleccions seran el referèndum vinculant que no ens han deixat fer", expliquen al Confidencial fonts de JxS.
El plebiscit serà a cara o creu, encara que amb el format de "eleccions autonòmiques". Els secessionistes esperen poder guanyar aquestes eleccions i que el conjunt de les forces sobiranistes sobrepassi el 50% dels vots, de manera que "en aquest moment s'ha d'aplicar la nova legalitat. El mandat popular serà inequívoc i estarem plenament legitimats per proclamar la independència ". La tasca del Govern català serà treballar per aconseguir augmentar la base social de suport a la ruptura en els propers mesos i poder justificar el seu full de ruta. Aquesta és l'única i màxima prioritat de l'Executiu.
No obstant això, aquesta proclamació no serà el primer pas: després de la constitució del nou Parlament amb una majoria independentista, s'aprovaran les lleis que s'hagin preparat en aquesta legislatura i que s'havien esperant al calaix. Sobre el paper, Puigdemont no hi haurà infringit cap norma, però serà el nou Parlament el que "assumirà el mandat democràtic de separar-nos d'Espanya".
Davant l'obvietat que les lleis vigents seguiran sent les mateixes que les actuals, els secessionistes neguen la major: aquest serà el moment de 'partir peres', perquè les urnes hauran decidit que Catalunya no vol seguir a Espanya. El mateix Puigdemont, en una entrevista a Regió 7 aquesta setmana, va reconèixer que "tots diem el mateix: que no portem al programa la declaració unilateral d'independència (DUI). Tots diem que ha d'haver una pantalla democràtica abans de donar el pas cap a un Estat independent ". Que cadascú entengui el que vulgui.
La portaveu de JxS, la republicana Marta Rovira, ha admès que no és necessària una DUI, sinó que es podria recollir la desconnexió amb Espanya en un altre tipus de document, com una Llei de Transitorietat Jurídica. Precisament, aquesta serà la principal norma que s'aplicarà després de la celebració de les "eleccions constituents" o el "referèndum", com li diuen internament alguns membres de JxS, i el paraigua després del qual es cobijarán la resta de mesures rupturistes.
A la coalició que governa Catalunya, però, se li acumulen els problemes damunt de la taula: Anna Gabriel, dirigent destacada del nucli dur de la CUP, va avisar aquest divendres a Puigdemont que la resolució aprovada el 9 de novembre passat és molt clara i estableix les lleis espanyoles que no han de ser acatades per la Generalitat, i ha subratllat: "És un compromís, els compromisos estan per complir-los". Aquesta resolució, que preveia l'inici de la desconnexió amb Espanya, però, ha estat anul·lada pel Tribunal Constitucional. I el Govern català, pel que sembla, no té intenció de saltar-se a la torera la sentència.
El Govern català té problemes que, de moment, són insalvables. Per començar, no té bases de dades de la població.
El full de ruta d'Puigdemont xoca amb aquesta reclamació dels seus socis de la CUP, que pretenen que en 18 mesos es pugui proclamar a les braves la separació d'Espanya. La pilota està ara a la teulada de JxS. Tant el president com el vicepresident, Oriol Junqueras, creuen que els 18 mesos són una referència flexible, que poden ser menys o més, el que indigna la CUP, perquè sospita que el que intentarà fer JxS és governar el màxim temps possible sense infringir les lleis per por de la resposta del Govern espanyol.
Però també és cert que el Govern català té problemes que, de moment, són insalvables. Per començar, no té les bases de dades de la població per fer un cens de la Seguretat Social o de persones físiques i jurídiques a Hisenda. Sense aquest instrument, és difícil que puguin formalitzar les principals eines d'Estat per tirar a caminar en solitari.
Diari Digital El Economista