Així, en declaracions a Europa Press, el president d'Automobilistes Europeus Associats (AEA), Mario Arnaldo, ha mostrat un "sentiment agredolç" per la reforma, ja que, si bé, valora les modificacions encaminades a la major utilització dels sistemes de retenció infantil o l'obligació d'usar el casc per als ciclistes menors en ciutat, d'altra banda "endureix les sancions, i també dóna una volta de rosca més en la reducció de les garanties dels ciutadans".
En aquest sentit, ha assenyalat que les noves multes per alcoholèmia li "preocupen enormement" i ha comparat els 1.000 euros amb què es va a sancionar conduir superant el límit superant els 0,25 mg / l amb els 135 euros de França, 527 euros a Itàlia i 150 euros a Bèlgica amb els quals es sanciona conduir amb aquesta taxa d'alcohol.
Així mateix, ha avisat del "problema dels falsos positius" en els controls de droga, que poden provocar "molts medicaments" en no establir la reforma cap graduació de la substància en l'organisme com passa en el cas de l'alcohol, que per sota de 0,25 mg / l no se sanciona. "Estem d'acord que cal lluitar contra la droga, però la forma de combatre-sempre és la mateixa: el tema sancionador, el tema recaptador", ha indicat.
A més, ha qüestionat que es faci una excepció per a les persones que consumeixen substàncies dins d'un tractament rehabilitador per deixar les drogues, ja que "si un medicament afecta les condicions psicofísiques és igual que l'hagi prescrit un metge o sigui amb fins rehabiliatadores, és perillós que condueixi ".
Mentrestant, el director de Seguretat Viària del RACE, Tomas Santacecilia, ha aplaudit que s'abordi el tema de les drogues perquè "era el taló d'Aquil·les que la societat tenia", ja que "era complicat perseguir els conductors amb presència de droga" , tot i que consideta "injust i desproporcionat en el moment de crisi en què s'està augmentar les sancions econòmiques" per alcoholèmia.
En aquest sentit, Santacecilia, que ha opinat que la reforma "està bé a nivell general", ha apostat per un altre tipus de mesures, com les que tenen a veure amb el permís per punts o mesures educatives, en lloc d'usar "la sanció econòmica com a única eina" per millorar la seguretat viària. Així mateix, el RACE ha qualificat d'"incomprensible" que permeti els navegadors que avisen de radars i es prohibeixin els radars.
Diari Digital Autopista