El seu interès? Facilitar el cobrament de l'IVA per concepte de compres en línia. Entre les raons que justifiquen aquestes mesures, hi ha la finalitat de disminuir les 150 milions d'importacions exemptes d'IVA que arriben a la UE cada any. Moltes d'elles resulten dels enviaments de menys de 22 euros que es fan des d'altres destinacions, i generen un desfalc d'uns 5 mil milions de euros.
Amb les reformes plantejades s'estima que aquesta xifra pugui reduir en un 80%. A més d'això, s'aspira que els comerços puguin aprofitar les bondats del mercat únic i emprenguin accions més competitives en places mundials.
EN QUÈ CONSISTEIXEN LES REFORMES DE L'IVA?
Les companyies (especialment pimes i microempreses), podran fer els seus pagaments en línia mitjançant una finestreta única. Encara que per a la venda d'aplicacions mòbils, aquest apartat ja existeix. S'estendrà a altres empreses perquè puguin declarar i cancel·lar les seves tributs, sense haver de registrar en cada Estat de la UE.
Així mateix, aquesta modalitat inclou un portal addicional per a la comercialització de productes o serveis des de països no pertanyents al club comunitari, sempre que l'import sigui menor a 150 euros.
D'altra banda, els estatuts estableixen que l'IVA es pagarà al país de l'usuari i s'autoritzarà a la plataforma a rebre l'IVA de les negociacions a distància.
Addicional a això, l'impost de les empreses emergents sobre les operacions transfrontereres, amb sumes inferiors a 10 mil euros, podrà tramitar-se en territori nacional.
I, com si fos poc, s'aplicaran càlculs simplificats a les Pimes, quan els ingressos no excedeixin els 100 mil euros.
BENEFICIS EN XIFRES
Traduint els beneficis en rendibilitat econòmica, és important dir que els comerços transfronterers podran minorar els desemborsaments per compliment de tributs, en 1000 milions d'euros a l'any.
Això és significatiu, considerant que en comparació amb empreses que funcionen només a nivell nacional, les d'àmbit internacional incorren en 11% més de despeses. Per aquesta raó, moltes es neguen a integrar-se en aquesta activitat econòmica.
De fet, es calcula que els costos generats per les declaracions en cada país que s'opera, poden arribar als 8 mil euros. Amb això s'evidencia la diferència de normatives existents entre les diverses nacions.
Les mesures previstes fins al moment passen perquè les accions de simplificació per a vendes interiors s'introdueixin en 2019. Probablement s'estendrà (fins 2021) la finestreta única, així com l'exclusió de les trameses menors.
El termini per traspassar les normes als estatuts jurídics de cada país serà de dos anys, a comptar des al 31 de desembre de 2018.
LES NORMES MÉS CELEBRADES
Una de les disposicions més celebrades va ser la reducció de la tributació als e-Book i diaris electrònics. A l'alinear l'IVA de les publicacions impreses i les digitals, permetent que les dues tinguin un valor menor, es busca acabar amb el desequilibri que hi ha en alguns rubros.
No obstant, ha quedat clar que no es tracta d'un dictamen obligatori, sinó d'una decisió opcional de cada país.
També s'ha aplaudit que iniciatives com la finestreta única permetin aconseguir un estalvi general de 2.300 milions d'euros, una reducció de la càrrega administrativa de les empreses (95%), i una alça de les recaptacions.
Els experts parlen d'uns 7 mil milions d'euros que els països podran emprar per enfortir les seves polítiques socials.
Redacció SF Advocats