Amb la previsió d’alentiment de l’activitat econòmica, l’increment de la desocupació i la multiplicació d’ERTO i ERO, s’entreveu un agrí preàmbul en la gestió del risc en les empreses espanyoles per la Covid-19. No en va, davant l’inesperat de la pandèmia, la crisi econòmica no pot titllar-se de nova. El nostre país compta amb antecedents suficients com perquè les organitzacions, administradores i assessores resolguin la seva situació amb premeditació, evitant efectes devastadors per a l’economia.
Per aquest motiu, és important que aquests col·lectius identifiquin la seva situació real per adoptar així les mesures legals oportunes, com recomana María Teresa Enciso Alonso-Muñumer, directora acadèmica de l’observatori de dret concursal de Lefebvre.
Si fa un mes, els experts calcificaven de positiu el procediment concursal amb la seva aportació de seguretat jurídica, després de l’aixecament de l’estat d’alarma, comencen a recomanar-se altres alternatives per garantir la viabilitat empresarial. Entre elles, el reial decret-llei 16/2020, de 28 d’abril, subratlla el paper dels "acords de refinançament, la proposta de modificació del conveni en període de compliment als plans de liquidació d’actius de la societat”.
Per Amanda Cohen Benchetrit, magistrada del mercantil i assessora de la Secretaria d’Estat de Justícia, "les liquidacions extrajudicials contribuiran a l’agilització del procediment concursal”. A més, subratlla que en aquesta recent normativa i per evitar l’augment de litigiositat en els concursos de creditors s’incorporaran “normes d’agilització, així com la simplificació de determinats actes i incidents (subhastes, impugnació d’inventari i llistes de creditors o aprovació de plans de liquidació)”. A més, “en els procediments declarats i en tramitació, la subhasta de bens i drets de la massa activa haurà de ser extrajudicial”. Es persegueix “major celeritat i agilitat” per “reduir la pèrdua de valor de la massa activa inherent al transcurs del temps”.
Un criteri similar al del magistrat Enrique Sanjuán i Muñoz, qui considera que les liquidacions extrajudicials són una mesura “essencial per a l’estratègia d’afavorir la terminació dels concursos de creditors, tant sigui mitjançant la venda en globus, venda en conjunt, per diferents paquets o individualitzada”.
ENTITATS ESPECIALITZADES
Al marge de polèmiques amb l’entrada en joc de possibles recursos d’apel·lació que dificulten el procés de liquidació, la subhasta extrajudicial és qualificada per Javier Castresana, soci d’Allen &Overy, com una “solució àgil” i que permeti descarregar als jutjats de tasques administratives que impliquen una important càrrega de treball”. Tot i que la qualifica de “massa costosa” (amb honoraris a l’entorn del 5%) que s’estan assignant als compradors.
A més, segons Cohen Benchetrit, “al mercat existeix un bon nombre d’operadors que són capaços d’oferir valor afegit en un curt termini de temps i evitar que es redueixi la pèrdua de valor de la massa activa inherent al transcurs del temps”.
Es tracta, segons Enrique Sanjuán, “d’una descentralització de funcions amb una especialització d’aquestes entitats per aconseguir un millor preu o condicions de major celebritat en benefici dels interessos del concurs de creditors”.
Aquí entren en joc entitats especialitzades. Eduard Krause, director general de Surplex Ibérica, una de les majors empreses europees de gestió d’actius industrials, explica que la venda de la unitat productiva ha de seguir les mateixes regles que la de la maquinària. La base del procés seria establir el “valor real dels actius, tant el de liquidació com el de continuïtat, i una posteriors difusió internacional” per avaluar les possibles propostes de continuïtat, respectant també els interessos dels creditors.
L’expert adverteix que “han vist moltes vendes d’unitats productives, on de manera camuflada, els amos s’adjudiquen i es queden els actius en arrendament financer a cost zero”. Una pràctica que considera “poc ètica i que genera molta inseguretat jurídica a inversors i entitats de Leasing, i deixa de banda els interessos dels creditors”.
Per evitar aquesta inseguretat, , Enciso Alonso-Muñumer aconsella “garantia de transparència en les operacions”, atès que considera la realització d’actius a través d’entitats especialitzades com una situació avantatjosa per mantenir el valor i maximitzar el preu.
Sanjuán opina que la intervenció d’aquestes entitats suposa una descentralització de funcions que, sumada a la seva especialització, permet “aconseguir millors condicions o una major celeritat” en benefici dels interessis del concurs.
Diari Digital Expansión