El projecte de transposició de la DAC6 planteja nombrosos interrogants, la solució no sempre és senzilla. Un bon exemple, és la seva aplicació en assessorament sobre operacions complexes entre diversos assessors, fins i tot, de diversos països, la forma d’articular les seves previsions amb el secret professional o l’aplicació de les sancions durant la fase de transició que acaba el 30 de juny de 2020. En tot cas, alguns aspectes si semblen tenir ja una resposta.
QUI ESTARÀ OBLIGAT A DECLARAR?
Les obligacions d’informació que estableix la normativa estan dirigides fonamentalment als intermediaris fiscals, (assessors fiscals, advocats, gestors administratius o institucions financeres), que seran els obligats a presentar la declaració davant l’Agència Tributària. En determinades ocasions, es trasllada aquesta obligació als contribuents, siguin aquests persones físiques o jurídiques, que hauran d’informar directament quan no hi hagi intermediari, aquest estigui fora de la Unió Europea o li empari el secret professional.
DE QUINES OPERACIONS S'HAURÀ D'INFORMAR?
Els mecanismes transfronterers (entre d’altres, operacions, negocis jurídics, esquemes i acords), subjectes a l’obligació de comunicació, són aquelles que impliquen una planificació fiscal potencialment agressiva i que s’identifiquen mitjançant de sèrie d’indicadors, o senyals distintius. El caràcter transfronterer fa referència a aquells mecanismes que afecten a més d’un Estat membre de la UE o a un estat de la UE i un tercer país. Queden exclosos els mecanismes relatius als àmbits de l’Impost sobre el Valor Afegit, dels aranzels, dels impostos especials i de les cotitzacions de Seguretat Social.
HI HAURÀ EXEMPCIONS A L'OBLIGACIÓ DE DECLARAR?
Quan l’intermediari realitzi un assessorament neutral, és a dir sense participació en el disseny del mecanisme de planificació fisca, podrà emparar-se en el secret professional per no informar a l’Agència Tributària. Si fa ús d’aquesta prerrogativa, l’obligació d’informar recaurà sobre l’obligat tributari.
QUINES SERAN LES SANCIONS APLICABLES?
El règim sancionador previst consisteix en una multa pecuniària fixa de 2.000 euros per cada dada o conjunt de dades amb un mínim de 4.000 Euros i un màxim equivalent als honoraris percebuts o a percebre (en el cas que l’obligació d’informar la tingui l’intermediari) o al valor de l’efecte derivat del mecanisme (quan l’obligació sigui del contribuent).
A PARTIR DE QUAN S'HAURÀ DE DECLARAR?
La data d’entrada en vigor està prevista en el projecte a partir de l’1 de juliol de 2020, amb la particularitat que els mecanismes la primera fase d’execució s’hagi realitzat entre el 25 de juny de 2018 i el 30 de juny de 2020 hauran també ser objecte de declaració.
No obstant això, fa algunes setmanes, la Comissió Europea va publicar una proposta de Directiva per l’ajornament per un termini de tres mesos de les obligacions d’informació a causa de la crisi de la Covid-19, que haurà de ser examinada pel Parlament Europeu i el Consell en els propers dies.
Law&Trends