Cristóbal Montoro ho ha assegurat d'aquesta manera al Congrés en resposta a una pregunta de la diputada socialista Soraya Rodríguez. que li ha preguntat si pensa rectificar la seva proposta d'aplicar el 21 per cent de l'IVA al servei de justícia gratuïta.
El titular d'Hisenda ha dit que "els beneficiaris de la justícia gratuïta no pagaran l'IVA ni pagaran per cap altre concepte".
"Aquesta és l'essència de la justícia gratuïta, que els que es beneficien d'ella no corren amb les despeses que es generen sinó que ho fa l'Administració competent ja sigui el Ministeri de Justícia en el cas de les comunitats autònomes que no tenen transferides les competències en aquesta matèria o les pròpies comunitats que sí les tenen ", ha insistit.
Ha recordat que "hi ha una sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (UE) que és interpretada per la Direcció General de Tributs en el sentit que és aplicable a Espanya i que farà que seran les administracions públiques les que subvencionin els serveis d'assistència jurídica ia les que els correspon pagar l'IVA ".
Ha mantingut que "per tant no ho faran ni els beneficiaris, el que seria un contrasentit, ni tampoc els professionals de la justícia que s'encarreguen de aplicar-la".
Montoro ha explicat que les sentències del Tribunal Superior de Justícia de la UE sentin jurisprudència i cal estar subjectes ella però ha recalcat que el 21 per cent de l'IVA "el pagarà l'Administració, les comunitats autònomes i el Ministeri de Justícia, i per tant això no menyscaba les retribucions dels professionals ".
De totes les maneres ha ofert al grup socialista treballar conjuntament amb el Ministeri de Justícia "en la clarificació i en l'adequació complint la normativa de la directiva de la UE".
Interpretació clara
Soraya Rodríguez ha recordat que "durant més de trenta anys el servei de justícia gratuïta ha conviscut amb l'IVA i amb una interpretació molt clara, que és un servei que presten de forma obligatòria els advocats i no està subjecta a cap tipus de retribució i per tant exempta d'IVA ".
"Aquesta interpretació clara ha estat canviada per la Direcció General de Tributs de forma radical i ara diuen que la justícia gratuïta és voluntària pels professionals i més onerosa".
La parlamentària del PSOE ha assenyalat que "hi ha una sentència del Tribunal Europeu que afecta Bèlgica que té una base legal clarament diferent al sistema espanyol".
"Amb una interpretació injusta no es pot canviar la naturalesa jurídica del nostre sistema en el qual són els col·legis professionals els que tenen l'obligació de garantir de manera continuada la prestació d'aquest servei però ho fan a través d'advocats i procuradors", ha advertit Soraya Rodríguez.
Ha abundat que "la seva adscripció voluntària a un torn d'ofici no relleva de l'obligació de tots els col·legiats de prestar aquest servei".
A més ha indicat que "quan es presta el servei de justícia gratuïta no s'opera al mercat, no es tria al client i no es cobra preu, sinó que s'opera sota el règim de dret públic i l'Estat el que dóna és una subvenció ".
Diari Digital ABC