Així ho revela l'informe The Wealth Report 2015, presentat a Madrid per la consultora immobiliària Knight Frank, que mostra com la xifra, tot i la crisi, ha anat en augment en els últims anys i pujarà amb força en el futur. "Madrid i Barcelona sumen 982 grans patrimonis, 14 més que l'any passat, mentre que a tot Espanya, parlem de 63 ultra rics més que fa un any, seguint ja una clara tendència creixent que està contribuint a l'increment dels preus de residencial luxe ", assenyala Humphrey White, soci director de Capital Markets de Knight Frank.
De fet, encara que en l'últim any l'augment ha estat de tot just del 2%, en l'última dècada, la xifra s'ha incrementat en un 38%. El 2004 hi havia unes 2.500 grans fortunes residint a Espanya, mentre que per 2024 s'espera que la xifra s'aproximi a 4.400.
Amb 544 súper rics, Madrid és la novena ciutat europea amb major concentració de grans patrimonis per davant de Munic, Estocolm i Oslo, mentre que amb 438, Barcelona es col·loca en el lloc número 15.
Tot i que no figuren en l'informe, en parlar de súper rics a Espanya, el primer nom que salta a la palestra és, inevitablement, el d'Amancio Ortega amb un patrimoni de 64.500 milions de dòlars, segons la revista Forbes. Una xifra que, sens dubte, empetiteix els 30 milions de dòlars necessaris per entrar a formar part de l'exclusiu club dels ultra rics.
I és que, dins dels grans patrimonis, també hi ha diferents nivells de riquesa. Així, per exemple, els súper rics amb diversos centenars de milions d'euros en el seu haver amb prou feines superen el mig miler -enfront del total de 3.538-, si bé, Knight Frank s'espera que la xifra augmenti significativament durant la pròxima dècada fins a fregar els 700 individus. La xifra es redueix encara més en el cas dels mil milionaris. És a dir, aquells amb un patrimoni de més de 1.000 milions d'euros. Tot just 22 residien a Espanya el 2014 i tot just ho faran 27 en 2024.
A més d'Amancio Ortega podrien figurar perfectament en la llista la seva filla Sandra Ortega, que ha elevat la seva fortuna en l'últim any fins als 6.300 milions de dòlars, a Juan-Miguel Villar Mir, amb 5.700 milions de dòlars o Juan Roig amb una fortuna de 5.400 milions de dòlars, en els tres casos segons dades la revista Forbes.
L'informe, que analitza les inversions i les actituds dels grans patrimonis, així com les principals tendències sobre el comportament de la riquesa al món, revela com, a nivell mundial hi ha 172.850 individus amb un patrimoni superior als 30 milions de dòlars, un 3% més que el 2013. a Espanya, el creixement va ser de tot just un 2%, en línia amb països com el Canadà o Alemanya, però la previsió per als propers 10 anys és d'un creixement del 24%.
"La riquesa en el món va continuar creixent durant l'any passat. De fet, durant 2014, al voltant de 15 persones es van unir a diari a les files de losultra rics", apunta Kate Everett-Allen, Sòcia International Research de Knight Fran." En una dècada -des 2004-, el nombre de grans patrimonis ha augmentat un 61% i la tendència és que continuï incrementant-se, fins a un 34% més en els pròxims 10 anys ", assegura. A més, Knight Frank s'espera que la població mundial de persones amb un poder adquisitiu extremadament alt registri un increment del 34% fins a un total de 231.000 súper rics. Londres segueix liderant la llista amb 4.364 ultra rics residents, seguit de Tòquio amb 3.575 i Nova York amb 3.008. I pujant.
PUGEN ELS PREUS DELS HABITATGES DE LUXE
La proliferació de grans fortunes ha tingut un efecte directe sobre els preus dels habitatges de luxe. "En els últims 12 mesos, els preus s'han incrementat un 5,1% a Madrid, el mateix increment que a la ciutat de Londres, i un 3% a Barcelona", comenta Humphrey White. L'Índex Internacional Residencial Prime (PIRI per seves sigles en anglès) reflecteix com a Eivissa, Barcelona i Sotogrande no han estat alienes a aquests increments de preus, amb pujades del 5%, 3% i 2% respectivament. Nova York encapçala el PIRI amb un augment dels immobles de luxe del 18,8% respecte a l'any passat, seguit d'Aspen (16%), Bali (15%) i Istanbul (15%).
Madrid, per la seva banda, ocupa el lloc 32 de l'índex, al mateix nivell que mercats com Londres i Bangkok, amb un creixement del 5,1% en els preus residencials prime respecte a l'any anterior. "Destaca que els preus prime a Madrid van créixer un 5% mentre que la tendència en Europea va ser de descens, concretament una mitjana del 0,4%", afegeix Everett-Allen.
Segons l'informe de la consultora, els béns immobles constitueixen el pilar de les estratègies d'inversió de moltes persones amb un poder adquisitiu extremadament alt representant, de mitjana, gairebé un terç de les seves carteres d'inversió. "Però els maons no són els únics actius tangibles amb demanda. Les anomenades inversions emocionals com l'art, el vi i els cotxes clàssics, segueix atraient cada vegada més interès".
L'informe també revela a més com la incipient recuperació econòmica a Espanya i el ressorgiment immobiliari experimentat durant l'exercici passat han permès que Madrid entri de ple entre les vint ciutats més desitjades entre els ciutadans més rics del planeta. Immenses fortunes que, encara que segueixen preferint Londres, Nova York i Hong Kong per fixar la seva residència, dirigeixen per primera vegada la seva mirada cap al nostre país.
Per primera vegada en les nou edicions d'aquest estudi, Madrid entra en el top 20 i ho fa en el lloc número 18 de la classificació, per davant de ciutats com San Francisco, Amsterdam o Dublín.
Diari Digital El Confidencial