És per això que defensen una possible sortida d’Espanya de la UE l’anomenada Spexit, cosa que obra un debat sobre la seva conveniència sobre les seves conseqüències. Què passaria amb un Brexit espanyol?
Fins l’exministre Fernández Díaz s’ha abonat al Spexit “si la justícia europea no ens defensa dels agressors”.
L’exmembre del Govern de Rajoy ha assenyalat que “una manera de blanquejar qualsevol delicte comès és ser candidat i resultar electe en unes eleccions europees”.
Ara bé, segurament, els defensors del Spexit, que el vinculen amb la defensa de la sobirania espanyola enfront a la Unió Europea, no han calibrat bé les conseqüències que podria comportar, sobretot, si ens fixem en com el Brexit britànic està fent incrementar els desitjos dels escocesos d’abandonar el Regne Unit per seguir sent membre de la UE.
No podria passar el mateix d’Escòcia amb Catalunya si hagués Spexit, ja que els catalans manifesten majoritàriament el seu desig de ser membres de la UE?
En les últimes eleccions britàniques, els nacionalistes escocesos van guanyar amb comoditat a Escòcia, de manera que ja han reclamat un nou referéndum d’independència per mantenir-se a la UE. Els escocesos s’oposen majoritàriament al Brexit.
En paral·lel, ha passat el mateix a Irlanda del Nord, on els irlandesos semblen veure en el Brexit promogut pels anglesos com una oportunitat per deixar el Regne Unit i continuar sent membres de la UE.
En un supòsitt context en què Espanya decidís aplicar el Spexit, però que zones com Catalunya defensessin obertament romandre a la UE, les autoritats europees no s’implicarien molt més en la resolució del conflicte català?
Realment els defensors del Spexit han calibrat les conseqüències reals per a Espanya d’una possible sortida de la Unió Europea?
Diari Digital La Vanguardia