Des de l'Associació Espanyola de Startups (AES) reben l'anunci de Sánchez amb optimisme, però també amb molta expectació per conèixer el text final de l'avantprojecte. "Portem molts anys esperant la seva posada en marxa. És una norma molt necessària per a les startups en aquests moments i només esperem que inclogui bona part de les mesures que creiem que són efectives per facilitar la creació i el manteniment d'aquest tipus de negocis "van explicar fonts de l'associació.
Al seu parer, la norma hauria de reconèixer primordialment la singularitat del model empresarial de la startup. "Advoquem per la creació d'un 'segell startup', que certifiqui que una persona té aquest tipus de negoci. I que, per tant, puguin accedir a una sèrie d'avantatges tant en matèria de Seguretat Social, com fiscals i, fins i tot, en els processos administratius "han assenyalat des AES.
QUINES MESURES PODRIA INCLOURE LA LLEI DE STARTUPS?
L'Associació Espanyola de Startups (AES) va enviar el 2019, abans que finalitzés el termini de consulta pública el 25 de gener de 2020, un extens document a l'Executiu. En ell, especificaven no només les mesures que havien de posar-se en marxa a través del norma, sinó també com s'havia de modificar el context emprenedor per facilitar la creació i desenvolupament d'aquest tipus d'activitats tecnològiques.
En aquest sentit, i a falta de conèixer quin serà el text de l'avantprojecte de Llei que aprovi pròximament al Consell de Ministres, que serà posteriorment portat a Congrés, després al Senat i tornada a al Congrés per la seva aprovació, aquestes són les principals "demandes històriques "que haurien de recollir-se en la norma i que van sol·licitar des de la AES.
1.- Avantatges i exempcions fiscals
Van sol·licitar que la Llei que s'aprovi incorpori un ampli paquet de bonificacions fiscals dirigides a impulsar la inversió en startups. "No s'han de realitzar distincions quan l'inversor sigui un fons nacional o estranger, si és un inversor privat un business angels i, fins i tot, si el finançament s'ha aconseguit a través de crowdfunding" han assegurat. Confien que aquest tipus de mesures animi encara més a la inversió de capital en els negocis emergents espanyols, especialment després de l'emergència sanitària.
2.- Assegurar que els creadors de startups seran beneficiaris de la Tarifa Plana
Els creadors de startups, a l'igual que la resta d'emprenedors, que muntaven una societat patien una discriminació enfront dels autònoms persona física i és que la Seguretat Social els impedia accedir a la Tarifa Plana. Una mesura que bonifica durant el primer any i durant el segon de forma progressiva la quota d'autònoms a la Seguretat Social. Tanmateix, el passat setembre de 2020 la Tresoreria va canviar de criteri i des de llavors permet als autònoms societaris acollir-se a la Tarifa Plana. Però per a l’AES no és suficient.
"Ens agradaria que la norma establís per escrit que aquests autònoms societaris poden accedir a la tarifa plana" van dir. A més, defensen que haurien d'establir-altre tipus de bonificacions en matèria de Seguretat Social com una mena de 'quota zero' per als emprenedors que munten un projecte i triguen un temps en treure-ho al mercat. "Són moltes les empreses que es constitueixen per poder investigar, provar prototips i que triguen, al voltant d'un any a sortir veritablement, al mercat. Durant aquest temps d'investigació, tot estalvi és crucial per al funcionament futur del negoci "han explicat.
Lligat a això, també consideren important la creació de bonificacions a la Seguretat Social dels primers contractes que facin: "el personal que sol contractar una startup és molt qualificat" van defensar.
3.- Ajudar a retenir el talent
Segons van explicar des AES a hores d'ara s'està lliurant una batalla a Europa pel talent, perquè es requereixen persones molt qualificades i aquestes són escasses. "Cal ajudar amb tots els mecanismes possibles no només a retenir el talent que hi ha a Espanya, sinó també atreure el que ve de fora" van comentar.
Algunes de les mesures que podrien ajudar a aquest objectiu serien, d'una banda, la millora de la concessió d'estoc option. "Aquesta és la forma que tenen moltes empreses de remunerar als seus treballadors qualificats o inversors. És un model molt estès als Estats Units i que no acaba quallar a Espanya, perquè el model empresarial és antic "criticar. Aquest mecanisme funciona com una espècie de pla de retribució a llarg termini. A través d'ell s'uneix l'evolució de la startup a la remuneració dels empleats, de manera que si el projecte tira endavant els treballadors podran accedir a accions de l'empresa.
També seria útil per retenir el talent, modificar els models de visats tant per a emprenedors, com per a inversors.
4.- El paper decisiu del sector públic
En moltes ocasions, les startups s'enfonsen en la burocràcia i les traves que imposa el sector públic per constituir el seu projecte. "Aquest ha de adaptar-se a l'emprenedoria, a la rapidesa i la capacitat transformadora d'aquests negocis" han apuntat.
LES PISTES QUE VA DONAR SÁNCHEZ SOBRE LA FUTURA LLEI DE STARTUPS
Durant la presentació 'Estratègia Espanya Nació Emprenedora' que va presentar el Govern el passat 11 de febrer al Palau de la Moncloa, el president, Pedro Sánchez, va donar algunes de pistes sobre els elements clau que contemplaria l'avantprojecte de Llei que s'aprovaria en Consell de Ministres.
En concret, Sánchez va dir que la norma "reconeixerà l'especificitat que sempre s'ha demandat per part de les startups, de les empreses emergents, com empreses amb alt potencial de creixement i de creació d'ocupació". Precisament aquesta és una de les peticions dels emprenedors. A aquesta, se li uneix també, i com va dir el president, la implantació de facilitats administratives, de mesures per a retenir i atreure talent, i impulsar l'apropament entre la formació professional, la universitat i les empreses emergents. Finalment, també va comentar que la Llei "inclourà avantatges fiscals i també incentius d'inversió".
Sánchez vol que el 2021 senyal l'any de la vacunació i de la recuperació econòmica, i per això compta amb els emprenedors: "hem de seguir enfocant-nos a crear empreses, crear startups i crear ocupació. Per a això, crec que les startups necessiten d'una estratègia i un marc legal específic amb aquesta primera llei de startups ".
autonomosyemprendedores.es