I encara queda panorama per davant: segons Cepyme, la crisi anava a suposar la pèrdua de 300.000 de llocs de treball al 2020, més del 60% a les pimes, només en el cas que durés tot just un mes, però ja sabem que durarà més. De fet, a principis d’abril ja vam veure que aquesta crisi ha provocat la destrucció de gairebé un milió de llocs de treball en tot just dues setmanes després de l’establiment de l’estat d’alarma.
En concret, el nombre d’afiliats a la Seguretat Social es va reduir en 833.979 persones al març, la pitjor dada de tota la sèrie històrica, que arrenca en 1985. A més, duplica el pitjor registre previ de destrucció de treball mensual, que va ser al desembre de 2008, quan es van perdre 353.994 llocs de treball.
EL CORONAVIRUS PROVOCA UNA CAIGUDA HISTÒRICA DE L'OCUPACIÓ
Aquesta situació no només s’ha acarnissat amb els treballadors per compte d’altri, sinó també amb els autònoms. En el seu moment, el Govern va aprovar una ajuda per aquells professionals per compte propi que declaressin el cessament d’activitat a causa de la covid-19. En total, han estat 919.173 els que ja l’han rebut, una xifra que suposa el 28% dels 3,2 milions d’autònoms que hi ha a Espanya.
En aquest context, el Govern ha llançat una sèrie de mesures per ajudar a les pimes i autònoms que estiguin patint els efectes col·laterals del coronavirus. Si el teu negoci ha caigut o està experimentant una baixa substancial, aquestes són algunes de les ajudes públiques a les que pots recórrer.
- Finançament amb aval de l’Estat-ICO. Les entitats financeres han posat a disposició del teixit productiu línies de finançament amb aval de l’Estat per cobrir les necessitats de liquiditat d’autònoms, pimes i empreses. Aquests recursos poden anar dirigits a pagaments de salaris, factures de proveïdors pendents de liquidar, lloguers de locals, oficines i instal·lacions, despeses de subministres, necessitat de circulant i altres necessitats de liquiditat, incloent les derivades de venciments d’obligacions financeres o tributàries. Tota la informació està disponible al web de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO).
- Finançament amb garanties del Fons Europeu d’Inversions. També existeix finançament amb aval del Fons Europeu d’Inversions dirigida a les necessitats de liquiditat de pimes i petites empreses. La Comissió Europea ha destinat 1.000 milions d’euros a un programa de garanties del Fons Europeu d’Inversions per afavorir la concessió d’aquest finançament. La pròpia Comissió facilita tota la informació al respecte.
- Col·laboració amb les SGR per a la concessió de finançament. Les societats de garantia recíproca (SGR) també estan oferint ajudes financeres a través d’entitats que han posat en marxa accions de suport a les pimes i autònoms. Les accions van dirigides a facilitar l’accés al finançament i flexibilitzar les condicions de les operacions vigents. Pots veure les condicions al web de la Companyia Espanyola de Reafiançament (Cersa), al de Sogarpo o al d’Iberaval.
- Operacions de finançament o renovació de les existents. Per compte de l’Estat, la Companyia Espanyola d’Assegurances de Crèdit a l’Exportació (Cesce) ha posat en marxa una línia de cobertura asseguradora de crèdits de circulant de fins a 2.000 milions d’euros per ajudar a les empreses l’activitat de la qual s’hagi vista afectada pels efectes de la covid-19. Aquelles que compleixin amb els criteris d’elegibilitat tindran accés a aquestes cobertures per a crèdits de circulant a través de les seves entitats financeres, mitjançant la formalització de noves operacions de finançament o renovació de les existents.
- Moratòria hipotecaria. Els empresaris i professionals, així com els immobles afectes a la seva activitat econòmica, han quedat inclosos en els supòsits de la moratòria hipotecària per raons de vulnerabilitat econòmica a conseqüència de l’emergència sanitària. Els detalls venen inclosos al BOE.
AJUDES D'ENTITATS FINANCERES
Dins d’aquest context de crisi, el Govern no ha estat l’únic en llançar paquets de mesures. Les entitats financeres també han posat en marxa de manera voluntària mesures addicionals i complementàries per ajudar a grans empreses, pimes i autònoms del nostre país.
Un exemple d’això és Abanca que ha llançat diverses destinades a ajudar al teixit productiu i empresarial espanyol. Ho fa amb iniciatives com el Pla Anticipar, un pla especial de crèdit per import de 7.900 milions d’euros en línies de liquiditat dirigit a empreses, pimes, autònoms, negocis i comerços. També ha ampliat els límits i renovacions automàtiques de línies de circulant, així com les pròrrogues automàtiques de venciments de finançament d’importació i/o 'confirming' en vigor per aquests col·lectius.
A més, l’entitat ha iniciat una col·laboració amb l’Institut Galego de Promoció Econòmica (Igape) i les SGR Afigal i Sogarpo per proporcionar finançament a pimes.
Per últim, Abanca ha dut a terme actuacions per facilitar la tramitació d’operacions al client, entre elles, la possibilitat de signar a distància en crèdits i els préstecs no intervinguts.
Diari Digital El Confidencial