Aquest tipus de clàusules que permitien el retir forçós a les empreses estaven molt esteses en els convenis col·lectius, però van quedar totes totalment anulades al 2012. Ara, des del gener passat la jubilació obligatòria torna a estar permesa, si bé s’han de complir tres grans requisits. El primer és que el treballador ha de tenir dret al 100% de la pensió en el moment de complir l’edat de retir vigent en aquell moment. En segon lloc, aquesta modalitat de jubilació ha d’estar recollida en el conveni de referència del treballador. I finalment, l’empresa està obligada a prendre mesures d’ocupació perquè els llocs no quedin amortitzats.
En els 11 mesos que han transcorregut des d’aquest canvi legal, hi ha, al menys, una quinzena de grans convenis col·lectius sectorials que sumen a prop de quatre milions de treballadors – com els de la construcció, el metall o la seguretat- i d’empresa com Orange, Telefònica o Iberdrola– que ja recullen aquestes clàusules per jubilar obligatòriament als seus treballadors quan compleixin l’edat legal. Alguns d’aquests convenis s’han signat al 2019, però en altres casos el seu text ha estat modificat i les parts han inclòs aquesta jubilació, segons dades registrades per l’organització patronal CEOE.
En qualsevol cas, totes aquestes clàusules reprodueixn els tres requisits legals abans esmentats, encara que amb diversos graus de concreció o exigències afegides. Així, per exemple, el conveni de la cervecera Mahou indica que l’empresa “podrà” extinguir el contracte de treball per compliment de l’edat de retir del treballador, mentre que en el d’Iberdrola Grupo, s’estableix, excepte pacte individual en contrari entre l’empresa i el treballador, l’extinció “automàtica” del contracte de treball com a conseqüència del compliment de l’edat ordinària de retir.
La majoria d’aquestes clàusules fixen la substitució dels treballadors jubilats per altres, generalment amb contracte indefinit, a través de la conversió en fixes de temporals que ja estan a l’empresa: l’ampliació de jornada de treballadors a temps parcial o la contractació de nous treballadors “per al mateix o diferent lloc de treball que ocupava el treballador el contracte s’extingeixi”, precisa el conveni col·lectiu de l’empresa telefònica Orange.
L’acord que regula el sector de perfumeries i afins especifiques, per la seva banda, la substitució a través de contractes de relleu per garantir el relleu generacional. I el conveni d’empreses d’enginyeria i oficines d’estudis tècnics fixa la contractació, dins dels sis mesos següents al retir, de dues persones (al menys una fixa) o, alternativament, una contractació i una conversió d’un treballador temporal de l’empresa en fixe. També Telefònica s’ha compromès a contractar a dos treballadors per cada jubilat forçós que surti de la companyia.
En altres casos, com el del sindicat UGT, el seu conveni, a més dels requisits legalment establerts, afegix altres exigències a l’empresari perquè pugui jubilar de forma obligatòria als seus treballadors. Concretament, requereix que l’empresa no hagi presentat un expedient de regulació d’ocupació (ERO) d’extinció, ni haver efectuat acomiadaments nuls; o fita que la contractació per susbstituir el jubilat s’ha de fer en els tres mesos anteriors o posteriors al retir forçós.
Hi ha patronals, com la dels centres d’educació infantil i la de les empreses de seguretat, que s’han cobert les esquenes, posant expressament en els seus convenis que la no amortització dels llocs dels jubilats i el compromís de creació de treball “no són d’aplicació en cas de jubilació voluntària”.
En paral·lel a aquestes clàusules de retir forçós hi ha altres que, sense fer-lo obligatori, ho incentiven. És el cas de l’abans citat sindicat UGT, que estableix unes gratificacions extraordinàries en el moment de la jubilacio del treballador, però només si es retira “a l’arribar a l’edat ordinària o anticipada”. Igualment, el conveni estatal de caixes i entitats financeres d’estalvi, signat el 2018 –abans que la llei tornés a permetre la jubilació forçosa-, estableix que, “si un cop assolida l’edat de jubilació de la persona treballadora”, l’empresa li “convida” a que es jubili i aquesta ho refusa,“ perdrà el dret a complement de pensió” fitxat en el conveni.
Diari Digital Cinco Días