Segons el contingut del text remès als agents socials pel Govern, les actuals ajudes a les empreses es mantindran, amb un lleuger augment de la cobertura; així com les prestacions per als treballadors. En el mateix import (70% de la base reguladora) i amb el 'comptador a zero' per a tot el 2021. Uns 755.000 treballadors que actualment romanen en erto a tot Espanya estaven pendents d'aquest preacord.
Tan ràpida ha estat la cinquena pròrroga dels ertes com agònica va ser l'anterior. A diferència de l'acord de setembre, aquest ha arribat relativament aviat, en tan sols tres reunions i dos caps de setmana de reflexió de per mig. Les parts han aplicat la dita anglosaxó de "Si no està trencat, no ho arreglis" i han introduït pocs canvis en l'esquema de protecció social. Malgrat les reticències manifestades per la patronal dijous passat, finalment els empresaris no han volgut fer-li un pols a Govern i han avalat "per unanimitat", segons han assenyalat en un comunicat, el text de l'acord.
ACORD CONTINUISTA
Els grans fonaments de l'actual sistema de protecció romanen inamovibles: ertos de rebrot o suspensió, ertos de limitació i ertos per als sectors més damnificats; tots ells amb elevades ajudes públiques. I, en contrapartida, les empreses que a ells s'acullin tenen limitacions en els acomiadaments, les subcontractacions i les hores extres, per un termini de sis mesos. Aquest punt, que ha tornat a aixecar oposició entre la patronal, es manté intacte respecte a l'anterior pròrroga. La clàusula de salvaguarda l'ocupació es prorroga amb les mateixes característiques. "I quan dic totes, dic totes", ha insistit la titular de Treball.
"No té sentit que si els contagis van a pitjor, el Govern disminueixi els ajuts", comenta una font coneixedora de les converses. La nova data límit de el 31 de maig acompanya tot l'estat d'alarma (venç el 9 de maig) i blinda la campanya de Setmana Santa. Des de l'Executiu han entès que els actuals nivells d'exoneració eren difícilment augmentables. I també ha defensat en les taules que si aquests no disminuïen, no tenia sentit exigir-los un menor compromís amb l'ocupació a les empreses receptores. La patronal finalment no ha insistit en tensar les converses per aquesta via, tot i que sempre s'ha mostrat incòmoda amb aquesta clàusula.
L'acord plasma "la capacitat que hem tingut entre tots d'anar adaptant-nos a la pandèmia", segons ha manifestat el ministre Escrivà. Les parts compleixen així amb un dels seus propòsits per aquesta negociació, que era donar certesa a empreses i treballadors i no allargar les negociacions fins a l'últim moment. El Govern manté després d'aquest pacte l'esforç per a les arques públiques que està suposant el mecanisme dels ertes.
Al 2020, sumant les exoneracions a les empreses i les prestacions pagades per als treballadors afectats, l'erari públic ha destinat uns 21.000 milions d'euros a pagar les ertes. Aquesta escata de l'escut social persisteix i es mantindrà, al menys durant uns mesos, com a alternativa als acomiadaments per a aquelles companyies especialment afectades per l'impacte econòmic de la covid. I per a això, segons va avançar el ministre Escrivà, ha de destinar uns 5.500 milions d'euros, entre ajudes empresarials i prestacions.
TRÀMITS AUTOMÀTICS I MÉS SECTORS ESPECIALMENT BLINDATS
Una de les claus de l'actual acord és la simplificació dels tràmits de les empreses per transitar d'un erto a un altre. Això té especial efecte per a negocis que durant els últims mesos, i abans les canviants restriccions, han de transitar d'un erto per suspensió a un altre per limitació. Com, per exemple, els bars i els restaurants. I busquen descarregar de traves burocràtiques especialment a les pimes.
I l'altre punt del nou esquema d’ertos és la lleu ampliació dels sectors especialment protegits, aquells dedicats a unes activitats que el Govern i els agents socials van considerar especialment afectades per la pandèmia. Les empreses d'aquests sectors mantenen el dret a acollir-se a unes bonificacions d'entre el 85% i el 75% de les cotitzacions a la Seguretat Social. Els serrells que s'han abordat durant les negociacions han estat per afegir algunes activitats amb especial afectació que van quedar excloses en el passat acord i que, amb les dades de l'últim trimestre, s'estan veient especialment afectades.
El Periódico Digital