Aquest estudi assenyala que Catalunya va concentrar el 24,26% dels concursos de creditors registrats a Espanya, la dada més elevada per davant de Madrid 17,43% i Comunitat València 14,34%, a més de presentar el major increment interanual amb un 28 , 1% de concursos més respecte de les seves dades de 2017.
Per a Carlos Pavón, soci director de Gaula Advocats, "aquestes dades reflecteixen l'elevat nivell de competència empresarial que existeix a Catalunya, amb una constant dinàmica de tancament i creació d'empreses".
Cal destacar que Catalunya és una de les regions amb més acceptació de la transmissió d'unitats productives en procediments concursals com a mecanisme de rescat de les activitats empresarials viables, que per diverses circumstàncies, es veuen atrapades en una societat amb un alt nivell d'endeutament ".
Barcelona és la província en què es concentren el major volum d'empreses concursades, prop del 85%, molt per davant de Girona (8%) Tarragona (5%) i Lleida (2%).
AUGMENT PER SEGON ANY CONSECUTIU
En termes generals, el nombre de concursos de creditors a Espanya va registrar un augment per segon any consecutiu, arribant als 4.715 concursos, 1 3,72% més que el 2017. Després d'haver registrat un rècord històric el 2013, els concursos van ser disminuint fins 2017.
Les 4.715 empreses que van entrar en concurs el passat any empraven a 29.181 persones i generaven un impacte econòmic superior als 6.000 milions d'euros.
Les microempreses són el tipus de societat més concursada amb 3.970 processos declarats en 2018, el 84,2% del total. Les empreses petites, per la seva banda, representen el 14,1%, les mitjanes el 1,5% i les grans només el 0,13%.
Per sectors, Comerç va ser el sector que va registrar la xifra de concursos més elevada (1.183), una quarta part del total, seguits de Construcció i Activitats Immobiliàries amb el 22,5% i Indústria amb el 12,6%.
Tots els sectors van registrar un augment dels concursos a excepció dels de Construcció i activitats immobiliàries, serveis empresarials i Energia i Indústries extractives.
L'Informe Gaula assenyala que les situacions més comuns que deriven en concurs de creditors són el sobreendeutament i refinançament de deutes sense valorar la capacitat real de pagament dels nous compromisos adquirits, els deutes incorregudes per persones físiques que van avalar a les seves empreses i que ara no tenen capacitat d'afrontar aquest endeutament a nivell personal, veient-se en la necessitat d'acollir-se al mecanisme de segona oportunitat, i els casos relacionats amb el valor dels actius, generalment immobles, taxats amb un preu pre-crisi, l'excés de finançament llasta els resultats actuals de les companyies.
Diario Jurídico