Amb l’aprovació d’aquestes normes es completa la transposició de directives europees a l’àmbit d’assegurances.
El reial decret sobre formació i remissió de la informació estadístic-comptable dels distribuïdors d’assegurances i reassegurances regula la formació inicial i continua que han de tenir les persones que comercialitzen assegurances.
A l’àmbit de la formació, la norma garanteix que els distribuïdors d’assegurances tenen els coneixements necessaris dels productes que venen i que s’adeqüen a les necessitats dels clients, protegint d’aquesta manera els interessos dels assegurats.
Es tracta d’un aspecte essencial per garantir que assegurats i estalviadors reben una informació adequada sobre preus i cobertures i comprenen bé les assegurances que els ofereixen.
La norma estableix la formació inicial i l’actualització anual que han d’acreditar tots els professionals de la mediació d’assegurances i els empleats de les entitats que distribueixin productes directament.
Afecta a més de 72.000 agents d’assegurances, 3.300 corredors d’assegurances subjectes a la supervisió de la Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions (DGSFP), 1.700 corredors d’assegurances supervisats per les comunitats autònomes, així com el personal i col·laboradors dels anteriors i de les pròpies entitats asseguradores quan intervinguin en el procés de comercialització d’assegurances, proporcionant informació o assessorament a clients.
Aquest decret determina els coneixements i aptituds que han de tenir els distribuïdors d’assegurances, tenint en compte la responsabilitat, complexitat del producte i activitat que exerceixin.
Sobre aquesta base s’estableixen tres nivells de formació: els responsables de distribució a asseguradores, operadors de banca assegurances i corredors d’assegurances i reassegurances hauran d’acreditar 300 hores de formació; els agents d’assegurances i empleats d’asseguradores que presten assessorament hauran d’acreditar 200 hores i els agents i empleats que únicament ofereixen informació hauran de comptar amb 150 hores de formació.
FORMACIÓ CONTINUA
Per a l’acreditació de les hores es tindrà en compte la formació prèvia certificada i es preveu un règim d’homologació per als distribuïdors que estiguin desenvolupant ja aquesta activitat. Així mateix, s’estableix com a novetat l’exigència de mantenir una formació continua d’entre 15 i 25 hores anuals.
El reial decret estableix la informació estadístic-comptable que els distribuïdors d’assegurances hauran de remetre a la DGSFP. D’aquesta manera, el supervisor disposarà de millor informació sobre l’activitat dels distribuïdors d’assegurances, el que redundarà en la millora de la seva actuació de protecció dels drets dels usuaris.
L’altre reial decret aprovat, de modificació de la normativa reglamentària d’ordenació, supervisió i solvència de les entitats asseguradores, modifica tres reglaments d’assegurances per recollir diverses matèries referents a assegurances privades.
En primer lloc, es completa la transposició de dues directives europees en matèria d’assegurances. La primera és la Directiva 2017/828 sobre implicació a llarg termini d’accionistes, que estableix l’obligatorietat que les entitats d’assegurances i reassegurances desenvolupin i facin pública la seva política d’implicació com a accionista en les seves inversions en societats cotitzades.
La segona és la Directiva 2019/2177, que modifica diverses directives financeres, entre d’altres, la de Solvència II, regulant l’intercanvi d’informació i la cooperació entre els supervisors d’assegurances nacionals i el supervisor europeu i establint la creació de plataformes de cooperació entre ells.
ACTUALITZACIÓ DE TAULES BIOMÈTRIQUES
En segon lloc, es modifica la regulació de les taules biomètriques utilitzades en les assegurances de vida i decessos, per actualitzar-les a l’evolució de la longevitat, el que redundarà en una major solidesa en el càlcul de les provisions tècniques, fomentarà la solvència de les entitats asseguradores i la transparència en la formació de preus de les assegurances.
El Reial Decret estableix l’obligatorietat d’usar taules biomètriques actualitzades, fiables i robustes, factor essencial per preservar l’estabilitat del sector assegurador.
En el cas de les assegurances d’estalvi, l’actualització de les taules garanteix la suficiència de les provisions tècniques i la solvència de les entitats asseguradores.
Pel que fa a les assegurances de vida- risc, com els que es contracten amb els préstecs hipotecaris, i les assegurances de decessos, la utilització de taules actualitzades garanteix que les primes cobrades són proporcionals als riscos coberts.
Finalment, es modifica el reglament d’assegurances agraris combinats per recollir la participació del Consorci de Compensació d’Assegurances en el Consell d’Agroassegurança.
Publicat al Diari Digital Europa Press
20 d'Abril de 2021