Els primers passos van seguir el model de subsistència familiar, el comportament típic dels capitalisme de diàspora. En els últims mesos, però, es percep uncambio de tendenciarelevante: el apetitoinversor chinoapunta ara agrandes i mitjanes empreses, als grans moviments corporatius. Arriben per quedar-se i fer-se amb el know how, la tecnologia i la possibilitat de vendre els productes made in Spain d'alta qualitat en el gegant asiàtic.
De mitjana, la Xina mou un volum d'uns 55.000 milions en la compra de companyies de fora, segons la consultora Mergermarket. Encara que en la primera meitat d'aquest any 2015 s'han desemborsat ja 50.000 milions. Després d'invertir anys enrere en països com Alemanya, França, Itàlia o la rescatada Portugal, així com als Estats Units o el Brasil, ara les corporacions xineses han posat el focus a Espanya. Després de la compra d'empreses de certa grandària, el gegant asiàtic segueix sondejant adquisicions en sectors estratègics, com el turístic, l'alimentació o la logística. Busquen participacions en cotitzades i companyies familiars amb tecnologia puntera en el seu sector.
El grup xinès HNA controla el 29,5% NH Hotels des de mitjans de l'any 2014. Després d'anar amarant del funcionament del sector hoteler de gamma mitjana-alta, no es descarta que en els pròxims dies anunciï l'adquisició del 48,4% del grup Globalia, propietari de l'aerolínia Air Europa, el paquet pertany a accionistes minoritaris. Encara que la seva adquisició estrella, al juliol d'aquest any, va ser la compra de l'empresa de serveis de terra, Swissport, al fons francès PAI per 2.537.000. Aquesta empresa va pertànyer abans a Ferrovial. De fet, el grup HNA controla ja deu companyies cotitzades fora de la Xina.
Recentment, l'empresa estatal xinesa Bright Foods es va fer amb el control del grup català Miquel Alimentació per 110 milions. I fa molt pocs dies, el principal grup vinícola xinès Changyu Pioneer Wine ha adquirit el 75% del grup familiar Marquès de Atri, una de les cinc grans cellers de la denominació d'origen de la Rioja per 26.250.000. En Osborne va entrar fa un any el gegant xinès Fosun, amb un 20% del capital. També, inversors xinesos van adquirir l'hotel Golf a Manresa, que segueix gestionat per la cadena Hilton. Encara que una de les últimes inversions xineses que més ressò ha tingut és el desembarcament del magnat Wang Jianlin. A través de la seva societat Wanda va adquirir l'edifici Espanya a la capital per 256 milions. En el seu viatge a Espanya per formalitzar aquesta adquisició va contactar amb el president de l'Atlètic de Madrid, Enrique Cerezo, i va acabar comprant el 20% de les accions del club per més de 40 milions. Tots aquests exemples constitueixen una mostra del gran gana inversor xinès per Espanya. I n'hi haurà més.
Per a Jorge Adell, soci responsable d'operacions corporatives de Baker & McKenzie advocats, "la banca d'inversió i les boutiques financeres busquen intensament inversors xinesos". GBS, de la qual Joan Antoni Samaranch és soci, és una de les firmes més actives. De fet, a través de la Fundació Samaranch està posant en contacte a empresaris d'ambdós països. En la seva opinió, la Xina busca "accés a matèries primeres (mineria, energia, agricultura), socis industrials per modernitzar la tecnologia i diversificació geogràfica".
No totes les operacions tenen èxit. La primera oferta per l'aeroport de Ciudad Real va arribar de la mà d'un grup xinès, Tzaneen International, que va oferir 10.000 euros. El projecte Eurovegas també va saltar pels aires. I en alguns projectes ja han desinvertit, com és el cas del grup d'alimentació Campofrío, companyia en la qual el grup xinès WH va romandre gairebé tres anys, amb un 37% del capital.
Habitualment, els empresaris xinesos busquen prendre el control, encara que en ocasions no els importa fer-se amb participacions significatives en companyies cotitzades. Exigeixen diversos seients en el consell d'administració de la firma adquirida per col·locar a executius de la seva confiança, però una de les seves màximes és mantenir a l'equip directiu, que és qui coneix de veritat les entranyes del negoci i sap portar el dia a dia.
Abans de prendre el control, els assessors expliquen que en la negociació i procés d'auditoria es produeixen dos fenòmens: o l'operació es tanca de forma molt accelerada o s'allarga en el temps de forma indefinida. Una de les claus en aquests processos és la figura del traductor. "El de l'idioma és terrible. De vegades parlen anglès, però se senten molt més còmodes negociant en la seva llengua materna", argumenta Adell.
Segons l'opinió de Fernando Baldellou, soci de financial advisory de Deloitte, "fer negocis amb empresaris xinesos no comporta més dificultats que, per exemple, al Brasil, són grans professionals".
Segons el parer de Rafael Roldán, soci de transaccions de EY, "Espanya els resulta interessant perquè el PIB està creixent més que en altres països de l'euro zona. També busquen aprendre tecnologia i know how a l'hora de fabricar determinats productes per guanyar quota de mercat ". D'aquí, afegeix, que "estiguin interessats en infraestructures i zones logístiques". "També busquen -continua- entrar al sector agroalimentari per poder comercialitzar alimentació processada, productes de quarta gamma o fins i tot que se'ls fabriqui des d'Espanya aliments de marca blanca".
Segons Joan Antoni Samaranch, "inverteixen excedent i busquen rendibilitat". Les empreses espanyoles, segons l'opinió de Samaranch, "han de tenir en el seu radar donar entrada a un soci xinès, ja que se'ls pot multiplicar el seu valor en accedir seva mercaderia a l'immens mercat asiàtic".
Adquirida la companyia, arriba el moment de pagar la transacció. Normalment, els conglomerats xinesos financen les operacions amb els seus bancs autòctons. El major banc xinès, ICBC, ja ha obert sucursals a Madrid i Barcelona. Mentre que el segon banc per capitalització, el China Construction Bank, s'ha establert a la Diagonal de Barcelona.
La diferència cultural, que és gran, no constitueix una dificultat en aquest tipus de negociacions. Tot i que les anècdotes de les reunions són notables: des de trobades que s'allarguen hores i hores, fins executius que s'adormen una estona pel canvi horari. O peticions que fan via mail sense tenir en compte la diferència horària. També s'ha donat el cas que arribat el moment de signar un contracte s'ha hagut d'ajornar alguns mesos fins que el magnat de torn s'ha fixat en la seva agenda el viatge oficial a Espanya amb tot el seu seguici per tancar l'operació, després de les negociacions prèvies dels seus assessors.
Baldellou, que acaba d'arribar de Xangai, diu que un empresari xinès li comentava que "tothom vol el nostre capital". D'aquí, que les firmes xineses tinguin el focus diversificat geogràficament. Aquest expert no descarta, fins i tot, que puguin entrar en nous sectors estratègics com "la banca espanyola".
Diari Digital La Vanguardia