PUJADES IMPARABLES
El valor de la moneda digital ha registrat pujades imparables en les últimes vuit jornades; la seva rendibilitat anual supera ja el 250%, dotze vegades més que el rendiment del pal·ladi, el següent actiu amb més rendibilitat.
Gran part d'aquests guanys s'han registrat en les últimes vuit setmanes. De fet, des de principis de maig, el preu d'un bitcoin s'ha duplicat.
L'eufòria al voltant del bitcoin s'està contagiant a altres divises digitals. Ethereum, la segona major criptodivisa, va registrar un repunt del 5,5% el dimecres, segons dades de Coindesk, el web d'informació més important del món de les moneda digital. Després d'aquest repunt, els seus guanys anuals ja arriben al 150%.
Els analistes asseguren que en l'entusiasme per les criptodivises intervenen una sèrie de factors.
Entre els més importants hi ha el salt de Facebook al món de les monedes virtuals, amb el llançament de Lliura la seva pròpia divisa.
Els experts es mostren optimistes davant la possibilitat que Lliura ajudi les criptmonedes a guanyar més acceptació, com a mitjà de pagament i com un mètode alteratiu per emmagatzemar riquesa.
"En aquest entorn, la notícia de Facebook es considera molt positiva", opina Craig Erlam, analista de mercats de Oanda.
En la seva opinió, al bitcoin li ha resultat molt difícil guanyar legitimitat entre els operadors des de l'últim esclat de la bombolla a la fi de 2017, el que va provocar una caiguda del 80% en el preu del bitcoin des del seu màxim de 19.000 dòlars.
Però els analistes adverteixen que els operadors estan ignorant les diferències entre Lliura i les divises digitals més consolidades com el bitcoin. "Lliura està recolzada per una reserva d'actius reals - com dipòsits bancaris. Això li dóna un valor intrínsec", explica Margaret Yang, analista de CMC Markets. En la seva opinió, això hauria de garantir una certa estabilitat en el preu. Altres grans criptodivises no tenen cap actiu que les recolzi.
La demanda de criptodivises també s'està veient impulsada per un canvi d'actitud dels majors bancs centrals del món.
Tant la Reserva Federal com el Banc Central Europeu han donat a entendre que en els pròxims mesos relaxaran la seva política monetària davant els indicis d'alentiment de l'economia global.
Mentrestant, el valor dels bons de rendiment negatiu ha arribat a un rècord global de 13 bilions de dòlars, augmentant l'atractiu d'actius com l'or, el preu ha superat aquesta setmana els 1.400 dòlars l'unça troy.
Diari Digital Expansión