Basant-se en gran mesura en el treball de les autoritats internacionals de supervisió, el nou Reglament sobre titulització crea normes comunes i estableix els criteris per a una titulització simple, transparent i normalitzada (STS) a la UE, que constitueix una nova classe de titulització d'alta qualitat. Les noves normes facilitaran que a la UE es realitzin emissions de titulitzacions i s'inverteixi en elles, i contribuiran a garantir l'estabilitat financera i la protecció dels inversors.
El vicepresident Valdis Dombrovskis, responsable d'Estabilitat Financera, Serveis Financers i Unió dels Mercats de Capitals, ha declarat: «Aquesta legislació és una de les pedres angulars de la Unió dels Mercats de Capitals, el projecte fonamental de la Comissió per crear un mercat únic de capitals a la UE. Ajudarà a crear un mercat de titulització sòlid i segur a la UE, aportant beneficis reals per a la inversió, l'ocupació i el creixement. Alliberarà capacitat de préstec dels bancs, i aquest augment del finançament podrà destinar-se a donar suport a les nostres empreses i llars ».
Aquesta iniciativa a escala de la UE sobre titulització «d'alta qualitat» garantirà un elevat rigor pel que fa a les normes processals, la seguretat jurídica i la comparabilitat entre els instruments de titulització, mitjançant un major grau de normalització dels productes. Això augmentarà especialment la transparència, la coherència i la disponibilitat d'informació clau per als inversors, en particular en l'àmbit dels préstecs a les pimes, i augmentarà la liquiditat. Al seu torn, això hauria de facilitar l'emissió de productes titulitzats i permetre que els inversors institucionals apliquin procediments exhaustius de diligència deguda, que els ajudaran a determinar els productes que s'ajustin a les seves necessitats de diversificació, rendibilitat i venciment.
Aquestes normes seran directament aplicables en tots els membres de la UE a partir l'1 de gener de el 2019.
CONTEXT
La titulització és el procés de creació d'un instrument financer (normalment per un prestador, com un banc) mitjançant la posada en comú d'actius (per exemple, préstecs per a la compra d'automòbils o préstecs a les pimes) perquè l'adquireixin els inversors . Això facilita l'accés a una major varietat d'inversors, augmentant així la liquiditat i alliberant capital dels bancs per a nous préstecs.
Al setembre de 2015, la Comissió Europea va proposar noves normes sobre una titulització simple, transparent i normalitzada com a part del Pla d'Acció per a la Unió dels Mercats de Capitals. Segons les estimacions de la Comissió en aquell moment, si l'emissió de titulitzacions a la UE augmentés de nou fins a la mitja anterior a la crisi, es generarien uns 150 000 milions d'euros de finançament addicional per a l'economia.
Aquest nou marc jurídic de la UE no té cap relació amb la titulització d'hipoteques d'alt risc als Estats Units que va contribuir a la crisi financera. La Comissió Europea no té intenció de tornar als instruments opacs i complexos d'alt risc. Molt al contrari, les noves normes distingeixen clarament entre els productes de titulització simples i més transparents i altres productes que no compleixen aquests criteris. D'aquesta manera es restablirà un important canal de finançament per a l'economia de la UE sense posar en perill l'estabilitat financera.
ALTRES NORMES QUE ENTRARAN EN VIGOR AL 2019
- El 13 de gener de 2019 entrarà en vigor una directiva revisada sobre els fons de pensions d'ocupació (FPE 2).
- La revisió de la Directiva sobre els drets dels accionistes entrarà en vigor el 10 de juny de el 2019.
- El nou Reglament sobre el fullet, proposat com a part del Pla d'Acció per a la Unió dels Mercats de Capitals a fi de millorar l'accés de les empreses al finançament i de simplificar la informació per als inversors, entrarà en vigor el 21 de juliol de 2019.
- El 14 de setembre de 2019 entraran en vigor les normes sobre l'autenticació reforçada de clients, que faran que els pagaments electrònics a les botigues i en els serveis en línia siguin més segurs.
Economist & Jurist