El passat 26 de novembre de 2019 va publicar, en el Diari Oficial de la Unió Europea, la tan esperada directiva 2019/1937, de protecció als denunciants de corrupció, relativa a la protecció i suport de les persones denunciants de conductes il·legals i infraccions (coneguts en anglès com whistleblowers).
Aquesta nova norma estableix el marc regulador per als sistemes de denúncies internes i externes a nivell europeu i ha de ser transposada pels Estats Membres. Per a això, les entitats jurídiques de més de 50 treballadors o que realitzen certes activitats, hauran d'incorporar canals de denúncia interna i processos de seguiment de les mateixes.
Aquesta nova Directiva se suma al que disposa el Reial Decret Llei 11/2018 de 31 d'agost, que estableix que tots els subjectes obligats per la Llei de Prevenció de l'Blanqueig de Capitals comptin amb canals de denúncia.
MÉS PROTECClÓN PER AL WHISTLEBLOWER
Com a principals novetats, la Directiva garanteix la protecció efectiva dels denunciants quan informin sobre infraccions en matèria de contractació pública, productes financers, mercat interior, prevenció de l'blanqueig de capitals, protecció de l'entorn, seguretat alimentària, salut pública, benestar animal, protecció dels consumidors i privacitat, entre altres.
A més, la utilització dels canals de denúncia ha d'activar l'aplicació de l'estatut de protecció de l'denunciant que comprèn entre altres mesures: garantir la confidencialitat, la prohibició de represàlies, amb sancions en cas que existissin (acomiadament, degradació laboral o qualsevol altra mesura en contra de l'treballador), accés a assessorament gratuït i protecció en els procediments judicials (exempció de responsabilitat per revelació d'informació).
EL COMPLIANCE COM A OPORTUNITAT DE MILLORA
A causa del seu caràcter obligatori i preventiu davant responsabilitats penals de les persones jurídiques, els canals de denúncies s'estan convertint en una peça clau en la implantació de models de compliance al nostre país.
En aquest sentit, per a la seva implantació, efectivitat i deguda gestió, els canals de whistleblowing s'han de poder emmarcar dins de l'entorn de l'acompliment normatiu de les empreses mitjançant els Sistemes de Gestió de compliance.
Per això, davant la nova Directiva les organitzacions també han de prendre consciència de la necessitat i conveniència d'implementar un sistema integral de gestió de compliance que inclogui, al costat d'altres elements, una cadena de denúncies intern. D'aquesta manera podran disposar d'un sistema idoni i eficaç amb capacitat de prevenció, detecció de riscos i reacció (correcció i millora contínua) davant la seva materialització.
Gràcies a aquests sistemes, les empreses, no només compten amb un instrument de defensa per administradors, directius, empleats i la pròpia persona jurídica davant possibles responsabilitats, sinó també d'una eina essencial per acreditar l'existència d'una real cultura corporativa ètica i de compromís amb el compliment normatiu.
Sembla clar que tenir un canal de denúncies suposa no només una obligació normativa, sinó també una nova oportunitat de creixement en la transparència i seguretat de les empreses..
Diari Digital Expansión