L'existència de la prescripció de delictes es basa en el fet que, després de transcorregut un temps raonable des que el delicte ha estat comès sense que s'hagi castigat el culpable, la pena ja no compliria la seva finalitat de prevenció i de reeducació de l'imputat.
Les lleis espanyoles no estableixen un únic termini de prescripció per als delictes, sinó que distingeixen diferents terminis en funció de la pena màxima prevista.
INTERRUPCIÓ DE LA PRESCRIPCIÓ D'UN DELICTE
No obstant això, la caducitat d'un delicte comès en l'àmbit civil pot anul·lar o interrompre interposant una denúncia a la via penal. Així ho estableix el Codi Civil espanyol: "la denúncia a la via penal suposa una forma d'exercici d'acció civil davant els tribunals i interromp la prescripció de conformitat amb el que disposa l'article 1983 del Codi Civil".
La norma jurídica estableix, doncs, que fins i tot en cas de sobreseïment, és a dir, tot i que se suspengui una causa per falta de proves, quedarà oberta la via de reclamació civil.
Exemple d'aquestes situacions, es presenten generalment quan es realitzen reclamacions econòmiques en què es barregen elements que poden ser inclosos en l'àmbit penal: apropiacions indegudes, fraus, estafes o delictes societaris. L'afectat realitza la denúncia penal, per evitar que el delicte civil prescrigui i com a mitjà d'aconseguir una compensació económica.
RAONS PER A AQUESTA PRESCRIPCIÓ
En què argument se sosté aquest precepte? En el fet que, des que s'instal·la la denúncia a la via penal, l'acció i el procés penal estan en marxa i promoguts. Quan el jutge presumeix que un sospitós ha tingut participació en un fet delictiu que es troba investigat o que va a ser-ho, s'interromp automàticament la prescripció de la causa civil que involucra aquesta persona
Un exemple clar és el procés ocorregut amb motiu d'un accident que un jove va tenir en un parc de diversions, accident que li va ocasionar greus lesions. La seva família va realitzar la sol·licitud de la indemnització corresponent a la companyia asseguradora. L'asseguradora es va negar.
Davant aquesta negativa, l'advocat del jove accidentat va presentar denúncia penal contra la companyia asseguradora, però la causa va ser desestimada en l'àmbit judicial.
A dos anys d'ocorregut l'accident, la família va presentar una demanda civil contra la companyia, però novament la demanda va ser desestimada. Es va entendre que el delicte havia prescrit, ja que havien transcorregut dos anys des de l'alta definitiva de l'accidentat.
Davant d'aquesta situació, la família va interposar recurs de cassació. Una reclamació que es presenta al Tribunal Suprem contra fallades definitius en els quals es consideren infringides lleis o trencades garanties del procediment. I aquesta vegada, el Tribunal Suprem va entendre vàlids els arguments del recurs. La denúncia penal que havia estat realitzada abans, va interrompre la prescripció en l'àmbit civil. Les actuacions van tornar al tribunal que havia desestimat la causa perquè es pronunciés sobre el fet en si, ja que no havia prescrit la responsabilitat de l'asseguradora.
En síntesi: una denúncia penal que es refereixi al mateix assumpte, interromp el termini de prescripció civil, encara que sigui sobreseguda.
Redacció SF Advocats