MASSA ESCOT
Els aeroports són un epicentre de conflictes durante les vacances. Al marge dels problemes ja esmentats, pot pasar que la companyia denegui al passatger l’accés a l’avió. Així li va pasar a una dona que viatjava de Màlaga fins a Londres i a la qual no van deixar embarcar per portar una brusa “massa transparent i escotada”. Després de les queixes d’alguns passatgers, i malgrat que l’afectada es va posar un jersei, la companyia va resoldre deixar-la en terra perquè l’abillament “no complia amb els seus codis ètics”.
MASSA EMBARASSADA
Un cas similar va ser el d’una embarassada de 31 setmanes a la que van impedir embarcar quan tornava d’un viatge amb el seu marit direcció Marràqueix-Madrid. Tot i que la dona presentava un certificat mèdic que acreditava que estava en condicions per volar, i que en l’anada, amb la mateixa companyia, no se li havia posat cap problema, no li van deixar pujar a l’avió. El jutjat que va estudiar el cas va donar la raó a la parella i va fixar la indemnització conjunta de 620 euros. A més, va desestimar l’argument de l’aerolínia, que negava la compensació a l’home perquè aquest “podria haver agafat el vol sense problemes”. Pel jutge, pretendre que un marit deixi a la seva dona embarassada de 31 setmanes sola a un país estranger “atempta contra la lògica i el sentit comú”.
CADIRA "A LA FRESCA"
Un costum estès en moltes localitats és, quan arriba la calor, treure les cadires al carrer i reunir-se amb els veïns a la fresca. No obstant això, i en contra del que pugui semblar, es tracta d’una activitat que en alguns municipis està estrictament regulada i, el seu incompliment, pot comportar quantioses sancions.
Així, a Barcelona, la multa per utilizar de forma impròpia els espais públics “de manera que impedeixi o dificulti l’ús i gaudi dels usuaris” ascendeix als 500 euros. Per la seva banda, a Madrid, instal·lar “elements estables a l’espai públic” es multa amb fins a 750 euros.
Per contra, altres municipis permeten als seus residents treure les cadires perquè ho consideren una “tradició històrica”. És el cas de Cullera (València), on l’ajuntament permet ocupar no només les voreres (tenint a més les cadires preferència sobre els vianants) sinó també la calçada “sempre que el trànsit de vehicles sigui escàs i no s’interfereixi la seva conducció”.
MULTES A LA PLATJA
Aquest estiu, els banyistes hauran de posar especial cura a les platges, ja que les activitats més innocents poden acabar en multa. Així, per exemple, a Mogan (Gran Canària) una ordenança municipal preveu sancions per fumar que poden arribar als 450 € i que arriben als 1.800 € si després es llança la burilla a la sorra.
Per la seva banda, San Pedro del Pinatar (Múrcia) va aprobar al 2017 una ordenança en la qual imposa multes des dels 750 euros per jugar a les pales a la sorra, guardar lloc a primera hora del matí i fins i tot orinar al mar. La normativa municipal, però, no especifica quin metode d’investigació seguirà la policia per probar que s’ha comès aquesta infracció.
NOVES ESTAFES
Les plataformes de lloguer d’habitatge col·laborativa com Airbnb han fet possible viatjar a un preu molt més assequible, però també han obert la porta a altres formes d’estafa cada vegada més creatives. Aquest va ser el cas d’un informàtic porto-riqueny que va anar a pasar uns dies a Berlín, allotjant a través de l’app. A la poca estona d’arribar, un home es va presentar a casa, es va identificar com el propietari i li va preguntar que estava fent allà. Va resultar que la persona amb la qual havia pactat l’estada era l’inquilí, portava 4 mesos sense pagar el lloguer i pretenia aconseguir diners oferint la seva habitació a través de la plataforma.
Diari Digital Cinco Días