El robot.txt del BOE consisteix en una interminable llista de comandes que aglutina centenars de URL de l'òrgan dependent del Ministeri de la Presidència, que no es poden trobar en els cercadors. Algunes d'aquestes pàgines web es remunten a 1967, però després d'un ardu repàs per la majoria d'elles es pot entreveure fàcilment un denominador comú: Gran part són indults.
Per exemple, si triem a l'atzar el corresponent al 12 de juny del 2008 ens trobarem amb tres indults. El primer que vam comprovar és d'una persona el nom i cognoms són els mateixos que els d'una candidata de Convergència i Unió a les eleccions municipals del Municipi de l'Hospitalet de Llobregat. Va ser condemnada pel Tribunal Suprem com a autora d'un delicte continuat d'estafa informàtica, a la pena de tres anys i sis mesos de presó. Però no va anar a la presó perquè el Ministeri de Justícia va decidir indultar. Després incloure-la al BOE en el robot.txt, aquesta informació ha quedat pràcticament enterrada a la xarxa.
No és l'única. Nombrosos enllaços des de la dècada dels 70 contenen indults a diferents personalitats. Totes i cadascuna d'aquestes direccions ja no apareixen en els cercadors però segueixen estant a internet. Segons ha explicat a Teknautas Pablo Fernández Burgueño, advocat del despatx Abanlex, "el BOE pot estar retirant dels cercadors aquesta informació per iniciativa pròpia, en el cas que cregui oportú que perjudica algú en particular, o després de rebre una sol·licitud de dret a l'oblit. Cal tenir en compte que molts usuaris estan demanant la retirada d'algunes dades a internet després de la sentència contra Google".
La inclusió de links concrets en el llistat robots.txt del BOE es fa mitjançant l'Agència Estatal del Butlletí Oficial de l'Estat, i pot estar sol·licitada per l'afectat, per l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (d'ofici oa instància de l'afectat), per l'organisme que va ordenar realitzar la publicació (d'ofici oa instància de l'afectat), o, finalment, el mateix BOE.
La llei preveu que es pot desindexar d'ofici quan s'hagi comprovat la il·licitud de la publicació o les dades deixin de ser útils per a la finalitat per a la qual han estat recollides. Des Teknautas hem preguntat al BOE quin és el procediment que segueix i sobretot els criteris, però en el moment d'escriure aquest article encara no s'han pronunciat.
UNA EINA QUE TÉ MOLTS INCOVENIENTS
Per a l'advocat Luis Gervas de la Pisa, responsable del Codi del Dret a l'Oblit, publicat al BOE, i membre del lloc web Salirdeinternet, "la inclusió d'enllaços al llistat robots.txt per part del BOE genera evidents problemes com ara que estiguin en obert i que amb mínims coneixements tècnics es pugui consultar per qualsevol. en aquest llistat es poden trobar fins sentències del mateix Tribunal Constitucional. a més, es corre el risc que aquests enllaços es tornin a indexar per Google després d'un temps, però de forma encara més perjudicial ".
"En qualsevol cas, el BOE actua seguint les recomanacions de l'AEPD, que el 2011 va rebutjar fins a dues vegades les seves queixes al respecte. Passats els anys, cal plantejar-recórrer a altres tècniques de desindexación, sobretot tenint en compte que fins i tot Google recomana altres sistemes ", ha afegit de la Pisa.
El BOE no és l'únic organisme que utilitza l'estàndard d'exclusió de robots. La Casa Reial també ho va emprar per eliminar del seu lloc web tot rastre d'Iñaki Urdangarin. Encara que sense molt èxit ja que algunes pàgines, com per exemple web.archive, encara conserven les URL originals.
De qualsevol manera no cal oblidar que aquest arxiu no garanteix l'aïllament, ja que pot donar-se el cas que un cercador elimini de les seves recerques la informació, però altres no. Google en concret posa a disposició dels seus usuaris una guia pràctica per bloquejar URL amb arxius robot.txt.
Diari Digital El Confidencial