Quan sortim de vacances, podem cometre imprudències que, aprofitades pels ciberdeliqüents, ens fan portar-nos les mans al cap. En relació al nostre ús del Smartphone, si bé ens facilita molt la vida (i més encara en els viatges), també pot suposar un aparador per a aquells que volen delinquir i apoderar-se d’informacio molt valuosa per als seus fins.
5 CONSELLS PER NO EXPOSAR-NOS
Ara bé, quines mesures podem prendre per minimitzar aquests riscos al màxim? Hem parlat amb Josep Albors, responsable d'Investigació i Conscienciació d'ESET Espanya, i ens ha desgranat cinc claus per evitar que els nostres hàbits puguin afectar la nostra seguretat:
- En primer lloc, hem de tenir cura amb les xarxes sense fils que no són de confiança. Connectar-nos a una xarxa que no coneixem pot portar-nos problemes. A més, avui en dia és molt més econòmic (i segur) contractar una tarifa de dada si allà on anem no tenim roaming.
- Un altre dels errors que podem cometre és carregar el nostre dispositiu al primer port USB que veiem. El millor és fer-ho mitjançant cables o ports que no transmeten dades. És a dir, limitar-nos exclusivament a la càrrega d'electricitat.
- Compartir fotografies en les xarxes de bitllets d'avió o festivals, encara que pugui semblar insignificant, també pot comprometre la nostra seguretat, per les dades que es poden extreure d'aquestes instantànies.
- Vigilar amb qui compartim la nostra informació és vital, i no sempre prenem les mesures oportunes. Per això, hem d'estar segurs que és només amb persones de gran confiança amb qui ho fem.
- Anar amb compte amb la pèrdua o robatori dels nostres dispositius mòbils i assegurar-nos que tenim configurat el sistema de detecció remota, per poder bloquejar-lo si cal.
TOTA LA INFORMACIÓ COMPTA
Albors ressalta que, per sobre de tot, hem de facilitar únicament la informació que sigui estrictament necessària. I res més, perquè hi ha un risc real: "Amb el nostre nom, cognoms, DNI, lloc de residència i data de naixement, de manera combinada, es pot arribar a sol·licitar, per exemple, un clonat de la nostra targeta SIM", sosté Albors, amb el perill que comporta amb vistes a informació d'especial sensibilitat, "per exemple quan el nostre banc ens envia un sms en fer una transferència. Això és una cosa que s'està donant i en alguns països està causant estralls ", explica.
LA CONNECTIVITAT I ELS SEUS RISCOS
El nostre mòbil no és l'única porta d'entrada a la nostra informació i que, mal utilitzada, ens pot arruïnar les vacances. L'Internet de les coses (IOT) està obrint un ventall de possibilitats fantàstic en nombrosos camps, però també comprèn alguns punts que cal millorar de cara al present i futur. I el de la seguretat és primordial.
Alguns d'aquests dispositius poden monitoritzar, però altres no, i aquí rau el problema: "Es connecten, pots veure el que fan, però no permeten actualitzacions o canviar alguns paràmetres. Estàs a mercè del que faci el fabricant. I això és un perill que està ocasionant problemes des de fa anys. Fins que no es posin les piles els fabricants i es conscienciïn els usuaris, aquest assumpte anirà a més ", adverteix Albors.
Els dispositius que més atacs estan patint són, segons l'especialista, les càmeres IP, els routers o els sistemes d'enregistrament d'aquestes càmeres. A més, tot i que en proporcions menors, també s'aprecien atacs a smart tv o electrodomèstics connectats. "Una cafetera et pot servir d'entrada a una xarxa que pot ser local o, el que és pitjor, corporativa. És com la impressora. I aquesta xarxa sí que pot tenir dades interessants, que es roben des de l'ordinador que està connectat a la mateixa xarxa que la cafetera ", apunta Albors. Amb el ritme de creixement del IOT, i el concepte de connectivitat, haurem de prestar atenció a tot el que ens envolta, i protegir-nos.
CURA AMB LA SMART TV
Com dèiem, les televisions intel·ligents comencen també a ser objecte de ciberatacs. "De moment, encara hi ha pocs, són casos molt concrets", afirma Albors, que destaca la mineria de moneda digital o algun cas de ransomware com les pràctiques més detectades. Tenir molta cura a l'hora de descarregar aplicacions i la precaució en l'ús de l'USB és fonamental. I també hi ha ja antivirus que protegeixen el nostre televisor.
Ara bé, la qüestió està en que aquests atacs poden anar en augment i cal conscienciar-se d'això. "Més enllà del PC, no existeix la conscienciació. Qualsevol dispositiu que es connecta a Internet ha de tenir unes mesures de seguretat en base a la seva composició, connectivitat i ús que li donem. Com a usuaris, sabem que un PC es pot actualitzar, posar un antivirus ... Al telèfon intel·ligent això es comença a assimilar ara, però en una Smart TV no s'acaba de veure i en els dispositius Iot ni es contempla ", conclou Albors.
El Periódico Digital