La situació actual i els atacs cibernètics
Els atacs delictus de virus, hackers, estafadors, i altres agents moderns que representen amenaces per a les persones i empreses, han generat una recerca de seguretat informàtica que sembla no tenir fi.
Comptar amb un pla de contingència, capacitar empleats en el tema, instal·lar sistemes sofisticats. Tot això fa un temps era un luxe per a una persona o un negoci, però avui és una necessitat.
En temps on tota la informació privada personal o empresarial està a cop d'un clic, exposada a la xarxa, cada vegada són més els casos de robatoris d'informació i imatges privades, i fins i tot de risc de la pròpia vida.
Hi ha una veritable "enginyeria social", que combina dosis de psicologia, que aquells sense escrúpols utilitzen per enganyar a algú. Tot amb l'objectiu de sostreure informació confidencial, de apoderar-se del contingut en el dispositiu informàtic, o de conèixer hàbits usuals que es constitueixen una debilitat a l'hora de la seguretat.
El cas més conegut i freqüent de frau electrònic, és el phishing. Una pràctica en la qual els malfactors roben contrasenyes i números de compte a través de correus electrònics i formularis amb les que enganyen als usuaris.
Quines son les característiques dels delictes informàtics?
- Les investigacions mostren que any rere any els delictes són més complexos, i en ells es barreja el món virtual i el món real. Moltes vegades, el que comença sent un procés a la xarxa, acaba en un robatori en un local de negocis, un rapte, etc.
- La manca de coneixement sobre l'exposició i dels riscos a què es sotmet un usuari d'internet, ha multiplicat el risc de delictes. Ja sigui pel seu ús del correu electrònic, per la participació en les xarxes socials, per l'accés a pàgines webs. I això unit al fet que tothom posseeix avui un dispositiu tecnològic amb connexió.
- Els nens i adolescents, per la seva tendència natural a la socialització encara amb desconeguts, són cada vegada més blanc fàcil dels delinqüents
- Hi ha empreses que són especialment perseguides pels malfactors informàtics. Entre elles les indústries farmacèutiques, químiques, electròniques i negocis del sector financer. En els últims anys està afectant empreses estatals, especialment vinculades amb la justícia i amb la seguretat ciutadana.
Un assumpte d'estat
El tema de la seguretat informàtica s'ha tornat un tema d'estat en molts països. S'han adonat que es necessita una política estatal que permeti controlar i abordar interinstitucionalmente l'assumpte dels creixents delictes informàtics.
Un exemple d'això és l'acord de col·laboració sobre seguretat informàtica subscrit pel Consell General del Poder Judicial i el Centre Nacional d'Intel·ligència d'Espanya.
L'objectiu d'aquest conveni és salvaguardar la informació del Poder Judicial mitjançant sistemes tecnològics que permetin detectar i prevenir amenaces des d'internet.
Per a això, s'acorda que el poder judicial es proveirà dels mitjans adequats que l'organisme especialitzat consideri convenients. Es tracta d'assegurar els processos eficaços per a l'emmagatzematge, processament i transmissió segurs de la informació. Es preveu també la capacitació de funcionaris d'ambdues entitats.
Segurament, l'exemple de model col·laboratiu entre el CGPJ i el CNI serà imitat per altres organismes en el món.
Redacció SF Advocats