És probable que algunes companyies s'estiguin aprofitant dels buits en la legislació. Les normes actuals regulen les pràctiques i els acords realitzats entre éssers humans. Amb l'aparició de la intel·ligència artificial, les lleis tradicionals es mostren insuficients.
És precisament aquesta esquerda legal la qual ha animat a l'ús d'algoritmes d'una forma qüestionable. Hi ha raons per pensar que poden estar infringint la lleialtat a les pràctiques competitives. Això va ser el que va portar a la Comissió Europea a donar una veu d'alerta.
ELS ALGORITMES I ELS PREUS
El que la Comissió Europea va detectar és que hi ha mitjans per disposar de la informació sobre preus, en temps real. Això sembla haver desencadenat una activitat problemàtica. Es tracta que els propis algoritmes coordinen la coincidència d'aquests preus. És una pràctica de tipus "càrtel".
En altres paraules, els mitjans electrònics unifiquen els preus oferts per diferents empreses. En molts casos, es homogeneïtzen en funció del preu més alt. Aquesta pràctica, per descomptat, fa que la lliure competència desaparegui. El consumidor, llavors, queda subjecte a la decisió concertada de les empreses. Queden minvades les seves possibilitats de fer una tria real de compra.
El problema és que tot això es fa amb independència dels individus. Són els bots els que realitzen aquestes operacions. Per tant, no és clara la responsabilitat dels que els posen en funcionament. No obstant això, des del punt de vista legal, això no està penalitzat.
UN ALGORITME PER VENDRE MÉS
Altres dels algoritmes que causen certa inquietud estan enfocats directament a les vendes. L'empresa Neuronalbite d'Espanya ha desenvolupat un sistema que opera en aquest sentit. Eventualment implica una manipulació dels consumidors.
En aquest cas, l'algorisme analitza el comportament dels usuaris a les botigues electròniques. El sistema està en capacitat de fer-li un seguiment a la navegació de l'usuari. Identifica els seus patrons de compra. Creua aquesta informació amb el comportament d'usuaris anteriors. A partir d'això, realitza prediccions.
L'objectiu final és induir l'usuari a que faci determinades compres. Es parteix de la idea que moltes d'aquestes es fan per impuls. Amb base en això i en el comportament analitzat, se li porta a que trobi certs productes. Òbviament són aquells que tenen major probabilitat de ser adquirits per aquest usuari específic.
L'ALGORITME DE GOOGLE
L'algoritme de Google imposa una sèrie de paràmetres a tots aquells que tenen una pàgina a la web. Són criteris que han de complir per aparèixer en els primers llocs, durant una recerca. Es diu que aquest algoritme canvia unes 500 vegades a l'any. Per això només s'arriba a conèixer parcialment.
Aparentment, Google premia les webs de millor qualitat. Les que compleixen amb els paràmetres definits en el seu algoritme, apareixen a la primera pàgina de cerca. No obstant això, aquests criteris de qualitat són imposats per Google. En principi, les pàgines premiades per Google són les que s'ajusten a les seves pautes. No necessàriament les de millor contingut.
Malgrat tot, actualment ningú pot passar per alt l'algoritme de Google. Almenys si es vol sobreviure a la xarxa. En tot cas, aquest sistema sí contribueix a castigar les pitjors pàgines. Bàsicament penalitza els continguts duplicats. També l'excés de publicitat. Això millora globalment la qualitat del que es publica.
Redacció SF Advocats