Comprar online s'ha convertit en una rutina diària però molts consumidors desconeixen quins són els seus drets i quines són les lleis establertes en el comerç electrònic.
Els compradors online no queden exempts de les lleis i aquests també tenen els seus drets. Els drets del consumidor e-commerce i que recull la llei de consumidors són:
- Identificació del venedor: Les empresas d’e-commerce que operen a Espanya estan obligades a publicar dades sobre la seva denominació social, CIF i dades de contacte.
- Mètodo de pagament: La llei estableix el cobrament de càrrecs addicionals per usar un mètode de pagament. Els webs de comerç electrònic o e-commerce han d'oferir al consumidor pagar amb targeta, mitjançant transferència bancària o Paypal sense que això impliqui cobrar un recàrrec.
- Entrega: En general el termini de lliurament del producte s'ha d'especificar al web; però si aquest no apareix, la llei estableix un termini màxim de lliurament d'un mes. Si aquest termini no es pot complir, s'ha de notificar al comprador. En cas de retard injustificat, el comprador pot reclamar els seus diners.
- Desistiment: El termini per a desistir de la compra és de 14 dies i l'import ha de ser retornat dins dels 14 dies següents al desistiment. Si aquesta informació no està a la vista durant la compra, el termini s'amplia a 12 mesos.
- Garantia: Tant si es realitza una compra en línia o en una botiga física, la garantia d'un producte és de dos anys.
Tant si es compra en una botiga e-commerce espanyola amb seu a Espanya com en una botiga e-commerce espanyola amb seu en un país dins de la Unió Europea, els drets del consumidor són els mateixos. Tots els països de la Unió Europea estan obligats a complir les normes comunitàries de protecció del consumidor.
Si per contra la botiga e-commerce espanyola no té seu a Espanya ni a cap país de la Unió Europea, els drets del consumidor canvien. Si és una empresa amb domicili o establiment permanent a Espanya, pot dirigir la seva reclamació als organismes de consum, i si és una empresa estrangera situada a la UE pot cursar-la a través del Centre Europeu d'Informació al Consumidor. Però si l'empresa està fora de la UE i no té establiment permanent en cap dels països membres, la reclamació resulta impossible.
Segons quins productes online es comprin, no estan coberts pel dret de desistiment. En comprar alguns d'aquests articles (aliments, roba, maquillatge, roba interior, CD, DVD, videojocs ...) no poden retornar en un període de 14 dies després de fer la comprarsin ser justificats.
Si es compra serveis i véns (per exemple entrades concert o un tractament estètic) el dret de desistiment queda afectat i per motius obvis, no existeix el dret de garantia.
Abans de realitzar una compra en línia els usuaris han de tenir en compte certes consideracions com:
- Dades de contacte a la vista.
- Pàgina segura. Hi ha diverses maneres de comprovar que una pàgina és segura per realitzar les nostres compra en línia:
- “https” a la URL del domini. Exemple: https: //www. amazon.es.
- Símbol clau al pieu de la pàgina.
- Certificat “Secure Socket Layer.
- Despeses d’enviament.
- Impostos.
- Altres despeses.
- Conservar tota la documentació relativa a la compra realitzada: Identificació de l'empresa, confirmació de la compra, albarà de lliurament ...
Diari Digital El Confidencial