L’acord, negociat a través de la Federació Mundial d’Anunciants, estableix per primera vegada, definicions, comuns de contingut amb el discurs de l’odi i l’agressió, estableix estàndards d’informes harmonitzats a totes les plataformes i faculta als auditors externs per a supervisar el sistema, que es llançarà a la segona meitat de 2021.
Anunciants com Unilever i Mars diuen que els compromisos, que també inclouen el desenvolupament de noves eines per donar a als anunciants més control sobre on es col·loquen els anuncis, els han donat la confiança per tornar a invertir en aquestes plataformes.
De fet, al 2019 els anunciants van crear l’Aliança Global per a Mitjans Responsables per negociar amb xarxes socials com a Facebook, Google o Twitter. Però les conversacions entre els anunciants i aquestes xarxes socials s’han accelerat aquest estiu després que més de 1.000 marques retiressin la seva publicitat principalment de Facebook i Instagram. Tot i que va representar un modest cop financer, el boicot va suposar un cop a la reputació del sector i va augmentar enormement l’escrutini públic de les seves pràctiques laborals en un turbulent any electoral a Estats Units, segons indica 'Financial Times'.
Des que les conservacions entre les dues parts van començar l’any passat, un dels temes més difícils va ser definir el contingut no desitjat. L’acord estableix 11 categories per material nociu, que van des de pornografia i blasfèmies fins a consum il·legal de drogues, que s’han d’eliminar de la plataforma quan es trobin. Qualificat segons el risc, també estableix formes de jutjar el material límit, que toca temes com armes i municions, que està permès però que seria problemàtic per alguns anunciants.
“Abans d’això, cada plataforma tenia una comprensió completament diferent del problema. I si no tenim un llenguatge comú, no podem escriure una solució”, apunta Luis Di Como, vicepresident executiu de mitjans globals d’ Unilever. Unilever mantindrà la suspensió de la publicitat en les plataformes de xarxes socials d’Estats Units durant aquest any electoral. Però Di Como indica que l’acord proporciona “les condicions adequades” perquè Unilever reprengui la publicitat si es “fan complir correctament”.
Finalment, les plataformes s’han compromès a desenvolupar eines per donar als anunciants un major control sobre contra què s’ha col·locat la seva publicitat, similar al sistema que ja té YouTube. Facebook y Twitter proporcionaran un “full de ruta de desenvolupament” a finals d’any.
Carolyn Everson, vicepresidenta de solucions de màrqueting global de Facebook, ha descrit l’acord com una “col·laboració poc comú” que havia alineat a la indústria en el pis de seguretat de la marca”... donant-nos a tots un llenguatge unificat per avançar en la lluita contra l’odi online”.
Diari Digital Expansión