L'Impost sobre Determinats Serveis Digitals, coneguda com a taxa Google, imposa un gravamen del 3% sobre els serveis de publicitat i la intermediació en línia, i la venda de dades d'usuaris, sempre sobre empreses que facturin més de 750 milions d'euros a tot el món i almenys tres milions a Espanya. L'abast del gravamen afectarà firmes com Google, Facebook, Amazon, Airbnb o Uber, així com altres empreses que facin servir dades. Preveu una recaptació de 1.200 milions d'euros. L'informe assenyala que tants els consumidors particulars com les petites i mitjanes empreses (pimes) seran els grans perjudicats per aquesta taxa digital, ja que el cost de l'impost serà transferit a les companyies usuàries dels serveis gravats, que traslladaran una part al preu final que paga el client final. En funció de la variació de la quantitat demanada de productes i serveis davant d'una variació en el preu, una part del cost l'assumiran els consumidors, a través del preu, i la resta el mateix venedor, com un increment del cost.
D'aquesta manera, l'informe estima que les empreses espanyoles usuàries dels serveis digitals veuran reduïts els seus beneficis entre 450 milions i 562 milions d'euros, sumant l'increment del cost d'ús de plataformes i màrqueting en línia i la disminució de les vendes pel trasllat de part del preu al client final.
REPERCUSSIÓ AL PIB
Aquesta caiguda en el benefici de les empreses espanyoles tindrà al seu torn una repercussió econòmica negativa d'entre 586 i 662 milions d'euros sobre el PIB nacional, segons PwC. Així mateix, com a resultat col·lateral, la introducció d'aquest impost tindrà un impacte net negatiu sobre la recaptació de l'IVA, a causa de la disminució de la facturació.
Els representants de les associacions posen també en dubte la xifra de recaptació que preveu el Govern de 1.200 milions. "És una xifra enormement ambiciosa que no té gaire sentit", ha apuntat el director general d'Adigital, José Luis Zimmermann, que va recordar que segons la proposta de la Comissió Europea, Espanya recaptaria només uns 600 milions.
Els representants de les dues associacions han advocat pel consens internacional i europeu en aquesta matèria i ha alertat que fer-ho en solitari situa Espanya, als seus ciutadans i les seves empreses, en posició de "clar desavantatge competitiu" respecte a altres països de l'entorn. "No pot ser que Espanya sigui l'únic que reguli pel seu compte quan els dubtes sobre el disseny tècnic i la recaptació són tan grans", es va queixar la directora general de la patronal tecnològica Ametic, María Teresa Gómez.
Segons PwC, un increment del 10% en l'índex de digitalització d'un país suposa un creixement del 0,75% en el PIB per càpita i redueix un punt percentual la taxa d'atur. "Llastrar el procés de digitalització amb un impost digital impedirà aquests potencials beneficis que les tecnologies digitals poden proporcionar Espanya en termes de productivitat", indica l'informe.
El Govern espanyol s'ha avançat als plans de la Comissió Europea que el passat mes de març va presentar una proposta de directiva per a l'establiment d'un impost que gravi a nivell europeu determinats ingressos digitals. La proposta de la CE inclou, entre diverses opcions, una mesura de curt termini i transitòria, a l'espera d'un marc definitiu consensuat internacionalment. La CE ha decidit retardar la seva aplicació fins 2021. Aquesta mesura transitòria consistiria en una taxa del 3% gravada exclusivament a entitats els ingressos globals superin els 750 milions d'euros en total i 50 milions de dins de la UE.
Diari Digital El País