Espanya, però, no segueix aquest camí. L’aprovació de l’anomenada “Llei de mordassa digital”, mitjançant una figura extraordinària (el Reial Decret-Llei), sense consultar als agents implicats, sense celebrar un debat en el si del Congrés dels Diputats i de manera ràpida i amb una qualitat (legislativa i tècnica) més que discutible, és un nou fre al desenvolupament del nostre país.
I un nou exemple d’incapacitat d’afrontar la Revolució 4.0, que s’afegeix a altres tants casos, com el de la gig economy, on hem vist com la regulació de l’activitat d’empreses com Uber, Cabify o Glovo generava incertesa i inseguretat; sens dubte, estem davnt d’un gran error estratègic que està cometent el nostre Estat.
Europa, que sempre és la primera de classe pel que fa a regulació de noves tecnologies es refereix, va iniciar un procediment per a la regulació de les noves tecnologies tipus blockchain al gener de 2018, és a dir, fa gairebé dos anys.
A més, Europa ha iniciat projectes en quatre àrees específiques, amb la ferma voluntat d’introduir aquesta tecnologia en el dia a dia de la societat i de l’administració, cercant la col·laboració del sector públic i del sector privat.
Sembla clar, per tant, que Espanya s’ha separat de la via europea en el desenvolupament de la legislació de les noves tecnologies, sent un clar exemple aquesta nova legislació, contrària a l’esperit de la legislació europea,i que suposa un fre al desenvolupament de la tecnologia blockchain.
De forma detallada, la nova legislació estableix, entre altres, que no es podran establir sistemes d’identificació sense autorització prèvia de l’Administració General de l’Estat, s’obliga a que els servidors usats per les administracions públiques estiguin ubicats a la Unió Europea (o a Espanya, segons la importància de les dades) i es prohibeix l’ús de la tecnologia DLT fins que existeixi una regulació a Espanya.
El fet que les administracions públiques, en un moment de crisi política –i, per tant, un moment en què s’extrema la prudència –es trobin amb un obstacle molt important per al desenvolupament d’aquesta nova tecnologia, és una mala notícia. I això ja que la col·laboració públic-privada, tan necessària per al desenvolupament de tecnologies la monetització és difícil de preveure, es torna inviable quan les administracions no poden participar.
David Figueras Batet, CEO de MilContratos.com