El Ministeri de Justícia ha completat així el procés d'actualització i de modernització dels tràmits. Els cent dotze partits judicials existents a Espanya ja treballen en forma electrònica.
L'EXPEDIENT JUDICIAL ELECTRÒNIC
L'expedient electrònic és un dels punts essencials d'aquest procés de modernització de l'àmbit administratiu de la Justícia. L'Audiència Nacional es va convertir en juny de 2011 en el primer òrgan a disposar de l'expedient judicial electrònic.
Aquesta Sala juntament amb alguns tribunals més, han estat l'escenari per a l'experiència pilot. Quan el sistema va estar provat, es va estendre a tots els partits judicials.
La digitalització implica un canvi de format de l'expedient i de la forma de processar-lo. Ja no es tracta només d'un munt de fulles, la grandària va creixent a mesura que el procés avança.
S'eliminen els incòmodes trasllats, els horaris i la disposició de personal per lliurar-lo a qui sol·liciti la consulta. Amb això, es redueix el deteriorament propi de la permanència en arxius i del contacte amb les mans dels usuaris.
L'expedient és ara un conjunt d'informació en format electrònic. Des de qualsevol dispositiu digital s'ho pot consultar i seguir l'estat de la tramitació. Es tracta d'un gran salt per a tot el sistema, per a les institucions, per als professionals i per als usuaris i ciutadans.
EL CONTINGUT DE L'EXPEDIENT
Què conté un expedient judicial electrònic? El mateix que un paper:
- Documents digitalitzats o electrònics des del seu origen
- Metadades, que són identificadors d'assumptes i procediments.
- Índex electrònic que vincula tot el contingut de l'expedient.
- Signatura digital que valida el document.
BENEFICIS DE LA JUSTÍCIA DIGITAL
La tecnologia s'ha tornat una eina que potencia la comoditat i la seguretat. Aquesta és un dels avantatges evidents de l'ús d'aquest nou sistema en l'àmbit judicial. Ja no són necessàries les visites als jutjats, els llargs temps d'espera i la incomoditat dels espais, per consultar un expedient.
El sistema digital permet que tots els interessats en la mateixa causa puguin consultar al mateix temps, si així ho volen, un expedient. Amb aquesta possibilitat s'habiliten els intercanvis d'opinió entre els intervinents, amb l'expedient original a la vista
Es agilitza la tramitació dels procediments. A més del canvi en els expedients, el sistema digital implica l'obligació de la comunicació per mitjans electrònics, entre els jutjats i operadors jurídics. Les notificacions, escrits d'inici i de tràmits, s'integren al sistema.
S'aconsegueix una racionalització dels recursos. Menys paper, menys mobilització d'expedients, i l'optimització dels recursos humans necessaris.
Com veiem, l'objectiu és la millora del servei públic, i una justícia més àgil, transparent, millor connectada i més accessible. Aquestes metes, en la pràctica, es van complint a poc a poc; així ho confirmen les opinions de la majoria dels operadors.
Encara que també s'estan generant algunes crítiques, en general hi ha una opinió favorable sobre el sistema de Justícia Digital.
Redacció SF Advocats