Quan sap Google de mi? Segur que t’has fet aquesta pregunta en més d’una ocasió. La resposta sol ser 'massa' o 'em fa por saber-ho', i la pròpia Google sembla ser conscient d’això.
En els dos últims anys la privacitat a Internet s’ha convertit en un tema candent, en bona part, per escàndols com el de Facebook i Cambridge Analytica; s’ha posat en dubte el propòsit de companyies com Google, que guanyen diners gràcies a les dades que obtenen dels usuaris.
Per a Google, quanta més dades té una persona, millors anuncis i serveis pot oferir; aquest sempre has estat el seu model de negoci, però és ara que està més en dubte.
GOOGLE SACRIFICA DADES PER GUANYAR CONFIANÇA
En un clar intent de recuperar la confiança dels usuaris (i evitar futurs problemes i lleis, tot sigui dit), Google ha anunciat avui que esborrarà de manera automàtica les dades que obté dels usuaris dels seus serveis.
En concret, les dades relacionades amb les recerques a Internet, l’historial de localització i les ordres de veu en l’Assistent de Google seran esborrats de manera automàtica quan passin 18 mesos: tot això, sense que l’usuari tingui que fer res.
Aquesta mesura, fa servir una funcionalitat presentada l’any passat, que ens permetia configurar el nostre compte de Google perquè esborrés les dades més velles obtingudes per Google; la gran novetat és que ara Google activarà aquesta funció per a tots els nous usuaris.
Per tant, si et crees un nou compte de Google, les dades de localització, recerca i ordres de veu només duraran 18 mesos emmagatzemades en els servidors de Google, sense que tinguis que fer res. A més, podràs utilitzar la configuració per reduir el termini encara més, als 3 mesos.
COM FER QUE GOOGLE ESBORRI LES NOSTRES DADES
Per als usuaris ja existents no canvia res, però Google promet que iniciarà una campanya en la seva pàgina principal i en la de Youtube, en la que els animarà a canviar la configuració de privacitat del seu compte explicant-los que puguin fer que Google 'recordi' menys.
Per activar l’eliminació automàtica de dades a Google, hem d’accedir als Controls d’activitat del nostre compte. Aquí veurem tres seccions principals: 'ACTIVITAT AL Web i en Aplicacions , 'Historial d’ubicacions' i 'Historial de Youtube'.
Veurem que cada secció té, un botó 'Eliminació automàtica'. Si polsem, sortirem una finestra emergent en la que podrem decidir quan volem que s’esborrin les nostres dades, si després de 3 mesos, de 18 mesos, o no volem que s’eliminin. Seleccionem l’opció que volem i polsem en 'Següent'.
En la següent finestra, tindrem que confirmar que anem a esborrar les nostres dades; per exemple, en el cas de l’historial tenim que confirmar que s’esborraran dades depenent del temps que hàgim escollit. Polsem a 'Confirmar', i repetim el mateix procés en les altres dues seccions. A partir d’aleshores, l’eliminació es realitzarà de manera automàtica.
CANVIS EN LES APPS I WEBS A GOOGLE
A més de l’eliminació de dades, Google ha anunciat altres canvis dirigit a protegir la privacitat dels usuaris.
Entre aquests es troba un accés més fàcil a la manera incògnit en les seves apps, inclús permetent-nos passar d’una app a una altra en mode incògnit. La utilitat d’aquesta manera està en dubte, però si vols protegir les teves dades locals, és un pas necessari.
A més, Google implementarà els controls de privacitat directament en el cercador perquè siguin més fàcils de trobar, i mostrarà més notificacions per recordar-nos que canviem la configuració, a més de verificar les nostres contrasenyes.
QUÈ PERD GOOGLE AMB AIXÒ?
Tot i que aquesta decisió de Google és digna d’elogi, i un pas més per tornar el control de les dades als usuaris, no és menys cert que és realment el mínim que Google podria haver fet.
Per a Google no és un gran sacrifici perdre les dades de fa 18 mesos d’un usuari; de fet, les dades d’un usuari perden valor quan més velles siguin. El que interessava fa any i mig no és necessàriament el mateix que el que t’interessa ara, així que els anuncis no seran tan precisos si fan servir dades velles. Potser et mostrin anuncis de productes en què no estàs interessat, per exemple.
Així que, encara que Google no hagi perdut molt, podem dir que els usuaris si que han guanyat bastant, especialment si configurem aquesta funcionalitat de manera manual com expliquem més a dalt.
Diari Digital El Español