L’anomenada Llei de Drons, per la que es regula l’ús civil d’aeronaus pilotades per control remot, es troba publicada i detallada al Reial Decret 1036/2017. Aquesta llei, que amplia i modifica decrets anteriors, va haver d’aprovar-se pel Govern d’Espanya per reglamentar l’ús d’aquests dispositius. L’actualització d’aquesta normativa, indica la companyia online, ve impulsada en gran mesura com a conseqüència de diferents incidents relacionats amb drons, a més de la seva popularització al nostre país.
No en va, segons les dades de l’agència de Seguretat Aèrea (AESA), a Espanya hi ha 3.041 operadors de RPAS (sistema aeri tripulat de forma remota, per les seves sigles en anglès) de menys de 25 quiilograms, 4.375 aeronaus registrades i 3.754 pilots (dades de 2018). Donades aquestes xiffres, reclamador.es explica els principals aspectes a tenir en compte per fer-lo volar de manera legal.
5 CLAUS PER PILOTAR UN DRON DE MANERA LEGAL
- Matrícules ignífugues per identificar el dron. Independentement de l’ús o la finalitat assignada al dron, tots han de portar, de manera obligatòria, una placa ignífuga en la qual apareguin les dades del pilot. Això és, el seu nom i cognoms, telèfon de contacte i número de sèrie del vehicle no tripulat. A més, reclamador.es assenyala que totes aquelles botigues que venguin drons hauran de prendre les dades de cada comprador i fer-les arribar a AESA per incloure-les en el registre de propietaris amb que compta la pròpia agència.
- Respectar la distància amb els aeroports, de vital importància. 15 quilòmetres. És la distància mínima que cal guardar amb un aeroport a l’hora de pilotar un dron. En aquest sentit, reclamador.es matisa que, incomplir aquesta normativa no només pot comportar una multa de milers d’euros, sinó que, a més, pot interferir en operacions aeroportuàries pot posar en perill la vida de centenars de persones.
- Coneixements propis d’un pilot: les zones aèries controlades. Al mateix temps que s’ha de respectar la distància amb els espais aeroportuàris, el pilot d’aquesta ‘joguina’ tecnològica hauira de prestar també especial atenció a no dirigir la seva aeronau a una zona aèrea controlada. Sobretot, en vols que no siguin professionals. El fet que un pilot manegi el seu dron per entreniment no l’eximeix de complir amb aquesta nomativa. La companyia online de serveis legals recorda que una zona aèrea controlada és una part de l’espai aeri que compta amb determinades limitacions de vol. Aquestes poden ser: prohibides (marcades amb una P), restringides (R), perilloses (D), zones amb fauna sensible (F) i temporalment segregades. Per sapiguer si es troba dins d’alguna d’elles, el pilot podrà consultar-ho en AIP (Publicació d’informació Aeronàutica), emesa per ENAIRE, agència responsable de regular el trànsit aeri.
- Volar de dia, un requisit indispensable. Volar de dia i en condicions mediambientals favorables és altre requisit imprescindible per pilotar un dron de manera recreativa. Almenys, per norma general. Això es deu al fet que aquelles aeronaus que pesin menys de 2 quilograms, sí poden funcionar encara que sigui de nit, sempre i quan no superin els 50 metres d’alçada.
- Limitacions de desplaçament: compte amb el radi visual. Segons explica reclamador.es, a Espanya, els drons poden volar a una alçada máxima de 120 metres, i el seu pes no pot excedir els 10 quilograms. Pel que fa al radi visual de desplaçament dels aparells, aquest serà, en ciutat, de 100 metres, a una distància d’almenys 50 metres en horitzontal d’edificis i persones. Això sí, si el gadget pogués suposar algún risc per a la població, AESA podria exigir mesures per reduir-lo. Per exemple, ampliar el nombre d’hèlixs del dron o reduir el radi visual permès.
Diario Jurídico