EL NOU ABAST DELS E-SPORTS
La principal característica dels e-sports i el que fa que tinguin tant èxit és l'absència de barreres físiques i temporals. Això és així tant per als competidors com per als consumidors, és a dir, l'audiència.
A partir del 2003, quan es va llançar ESL TV i altres plataformes de streaming com Twitch a partir del 2011, hi va haver un gran canvi en els e-sports. Fins a aquest moment només es jugava, però a partir de llavors també és possible veure jugar, de forma presencial i principalment en línia. I aquesta audiència universal sense fronteres de països ni d'horaris, és sens dubte la que li ha donat a aquesta indústria un èxit impensable.
LES XIFRES
La principal plataforma d'e-sports, ESL, suma més de 2.600 milions de jugadors al voltant del món. I l'última competició Intel Extreme Masters (IEM) va tenir 173.000 espectadors a Katowice, una ciutat de Polònia de tot just 350.000 habitants. En aquesta cita es van repartir premis per valor d'un milió de dòlars.
L'any 2016 es van realitzar 400 esdeveniments d'aquest tipus al voltant del món. I la xifra recaptada per venda d'entrades va ser de prop de 32 milions de dòlars, un 50% més que el 2015. Una altra dada important és el dels premis: en l'esmentat any 2016 es van repartir premis per un valor superior als 93 milions de dòlars.
E-SPORTS I LEGALITAT
Tot i que la realitat del sector a Espanya és més modesta, la manca d'una legislació específica que reguli aquesta indústria genera inseguretat i inestabilitat. Hi ha diverses modalitats per constituir un club d'e-sports. No obstant això, el més comú és fer-ho com una societat limitada, que li atorga una personalitat jurídica pròpia.
Pel que fa a la contractació, la relació legal dels gamers amb els equips també genera molts dubtes. Davant l'absència d'un contracte laboral clàssic, l'usual és fer almenys un contracte mercantil. En aquest contracte s'estableix la cessió de drets de la imatge dels jugadors, així com la suma que rebran.
Els impostos també són una interrogant. Els clubs estan obligats a pagar l'impost de societats, l'IVA, les retencions de l'IRPF i les despeses de Seguretat Social.
Els jugadors, si són autònoms, hauran de pagar mensualment la quota d'autònom i declarar els ingressos obtinguts en forma de premis en l'IRPF. En el cas dels guanys per streaming, caldrà analitzar cada cas concret per poder ingressar al sistema tributari.
Com veiem, els e-sports són una tendència mundial amb creixement imparable i escassa regulació. No obstant això, si vols crear un club o convertir-te en gamer, hauràs de tenir en compte totes aquestes consideracions legals.
Redacció SF Advocats