Canviar les contrassenyes de serveis com el correu electrònic o les xarxes social pot ser una solució, encara que no és la millor. Algunes apps per llegir el correu electrònic permeten accedir als missatges que ja havien estat descarregats en el dispositiu amb anterioritat al canvi de la constrassenya, de manera que canviar la contrassenya evitarà que el teu vell dispositu accedeixi als missatges nous però no als que ja havies llegit. El canvi de les contrassenyes pot ser útil quan has cedit el teu dispositiu a una altra persona sense tenir en compte els passos que recomanem en aquest post, però no evitarà que algú pugui accedir a la informació que ja contenia el dispositiu.
A continuació t’indiquem els quatre passos que has de tenir en compte per acomiadar-te del teu mòbil evitant que el seu proper propietari pugui accedir a la informació que conté sobre tu:
- El primer pas per desfer-te del teu vell dispositiu és realitzar una còpia de seguretat. Esborraràs tota la informació que conté, per tant, guardar durant un temps una còpia de tot el que has anat emmagatzemant podria ser útil per evitar que perdis arxius. És recomanable fer còpies de seguretat en el núvol o en un altre dispositiu, aquí et deixem alguns motius que poden ajudar-te a entendre la utilitat d’aquesta recomanació.
- Ja has realitzat la còpia de seguretat i ara has d’eliminar tota la indormació personal que conté el teu dispositiu. El primer pas per netejar el dispositiu és restaurar o restablir els valor de fàbrica. Aquesta opció et dóna la possibilitat d’eliminar el contingut personal del dispositiu. No obstant això, alguns dispositius deixen part d’aquesta informació sense eliminar i convé que facis la comprovació que et suggerim en el següent pas.
- Verifica amb l’explorador d’arxius que tota la teva informació personal ha estat eliminada (alguns dispositius mòbils no disposen d’explorador d’arxius però pots utilizar l’explorador d’arxius del teu ordinador conectant el teu vell dispositiu al teu ordinador amb un cable USB).
Per asegurar-te que tota la teva informació personal ha desaparescut, elimina les següents carpetes:
- Carpetes el nom estigui relacionat amb les apps que has utilitzat, apps de les teves xarxes socials, correu electrònic, productes que hagis utilizat (pulsòmetres, pulseres d’activiat, equips de so, automóvil, etc). Fins i tot quan aquestes carpetes no continguin informació, el nom de les apps pot donar informació sobre la teva persona: xarxes socials que utilitzes, càmeres fotogràfiques que has utilitzat, dispositius en general, vehicle que posseeixes, etc. Tota aquesta informació parla de tu, del teu nivell econòmic, de les teves xarxes socials i, en general, sobre la teva forma de vida i la del teu entorn (amics i familiars).
- Cerca una carpeta que s’anomena download o descàrregues. En ocasions alguns dispositius mòbils no elimien el contingut d’aquesta carpeta quan restaures els valors de fàbrica. Pot passar que hagis descarregat algún informe mèdic o bancari i cedeixis aquesta informació a una altra persona sense ser conscient d’aquesta situació. Assegura’t que aquesta carpeta estigui buida.
- Revisa si encara queden fotografies o vídeos que no vols que siguin vistos per altres persones. Habitualment les càmares dels dispositius guarden aquest contingut en una carpeta que s’anomena DCIM, però pots fer recerques d’imatges o vídeos pel dispositiu per asegurar-te que has eliminat totes les teves imatges i vídeos.
Si la informació que has emmagatzemat en el teu dispositiu és extremadament confidencial, hauràs de valorar si vols utilitzar un programa d’esborrat segur que eviti que algú pugui recuperar la informació que has eliminat. Aquí pots consultar com obtenir información i sobre la manera de realitzar l’esborrat segur del contingut del teu dispositiu.
- Has eliminat tot el contingut del teu dispositiu però et recomanem seguir l’últim pas. Algunes xarxes socials o serveis de correu electrònic guarden informació dels dispositius que utilitzes i aquesta informació pot estar vinculada a la teva persona, per la qual cosa és recomanable que revisis la configuració de les teves xarxes socials i serveis de correu electrònic eliminant els dispositius que ja no utilitzes.
aepd.es