QUÈ ÉS LA TAXA GOOLE?
És un impost que gravarà algunes operacions realitzades per les grans multinacionals tecnològiques que en l’actualitat no tributen. S’estableix un tipus del 3% als ingressos generats per serveis de publicitat dirigida en línia, serveis d’intermediació en línia i la venda de dades obtingudes a partir d’informació proporcionada per l’usuari.
QUI PAGARÀ AQUEST IMPOST?
Afecta a empreses amb ingressos anuals mundials de al menys 750 milions d’euros i ingressos a Espanya superiors a 3 milions. És el cas, per exemple, de Google, Facebook i Amazon.
QUI ESTÀ EXEMPT?
Queda exclòs de l’impost el comerç electrònic que implica la venda de béns o serveis entre els usuaris en el marc d’un servei d’intermediació en línia; i les vendes de béns o serveis contractats en ínia a través del web del proveïdor d’aquests béns o serveis en què el proveïdor no actua com a intermediari. A més, s’exclouen de la taxa determinats serveis financers. I les prestacions digitals que siguin realitzades entre entitats que formin part d’un grup amb una participació, directa o indirecta, del 100% quedaran també fora de l’impost.
COM M'AFECTARÀ COM A CONSUMIDOR?
La 'taxa Google' no grava a l’usuari de serveis digitals, de manera que d’entrada no suposarà cap despesa pel consumidor. No obstant això, segons la patronal tecnològica Ametic, el nou impost crearà barreres d’entrada al mercat per 'start-ups' i pimes i pot repercutir de manera negativa en els usuaris al resultar-lis més car accedir als serveis de les plataformes digitals. Ametic sostè que les grans tecnològiques com Amazon, Google o Facebook podrien repercutir aquest impost en el preu final a les petites empreses, autònoms, usuaris, organitzacions sense ànim de lucre o organismes públics que utilitzen aquestes plataformes. Un informe del sector apunta que la taxa cargarà fins 665 milions als consumidors.
QUINS INGRESSOS SUPOSSARÀ PER A ESPANYA?
El Govern espanyol ha rebaixat a 968 milions la previsió de recaptació anual pel nou impost digital. Fa un any, la previsió de recaptació per l’impost era de 1.200 milions d’euros anuals. Ara, segons la ministra d’Hisenda, s’ha rebaixat la previsió en atenció a la desacceleració econòmica i l’experiència d’altres països que, com França, ja han posat en marxa un impost similar. La veritat és que la nova previsió de recaptació (968 milions) coincideix amb la qual estimació máxima que en el seu dia va formular l’autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), sota presidència de l’actual ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá. La Airef va considerar excessiva la previsió de 1.200 milions i va situar la recaptació addicional en una forquilla entre 546 i 968 milions.
COM S'ABONARÀ?
Estava previst en el projecte inicial que es liquidés trimestralment i la meritació es produís per cada prestació de serveis subjecta a l’impost. No obstant això, després de les presions de l’administració de Donals Trump, el nou tribut no es recaptarà fins a finals del 2020 per donar temps a un possible acord dins de l’OCDE. Aquest organisme s’ha donat de termini fins a final de l’any per crear una taxa digital que superi les traves que posa Trump. A partir del 2021 està previst recuperar la liquidació trimestral de l’impost.
QUINES SANCIONS ES PREVEUEN A QUI NO PAGUI?
Es preveuen sancions de fins el 0,5% de l’import net de la xifra de negocis de l’any natural anterior per les empreses que tracten d’amagar la ubicació de l’usuari d’aquests serveis mitjançant el falsejament o ocultació de la direcció de Protocol d’Internet (IP) o altres proves.
QUI REBUTJA LA "TAXA GOOGLE"?
Estats Units. L’Administració de Donald Trump ha amenaçat amb imposar aranzels del 25% sobre les importacions europees si es posa en marxa una taxa a grans empreses de serveis digitals. Tampoc estan d’acord les patronals tecnològiques.
QUÈ PASSA AMB FRANÇA?
França ha estat un dels primers països en crear aquest impost i ho va fer de manera unilateral. No obstant això, el passat gener va congelar la seva taxa digital per intentar arribar a un acord amb EEUU després que aquest país anunciés aranzels per valor de 2.160 milions d’euros sobre productes francesos.
QUÈ DIU LA UNIÓ EUROPEA?
La Comissió Europea treballa en la creació d’un impost d’aquestes característiques per a tots els països membres, amb l’objectiu de tenir una fiscalitat comú respecte a l’economia digital. Brusel·les calcula que aquest impost comú podria recaptar 6.000 milions anuals per la UE.
El Periódico Digital